14.09.2015 07:35
LUXEMBOURG, 12. rujna 2015.(Hina/APA) Postupanje Hrvatske i Poljske pri prisilnoj zamjeni kredita u švicarskim francima u kredite u eurima je "skoro protueuropsko", rekao je u subotu austrijski ministar financija Hans Joerg Schelling i upozorio da je Europska središnja banka (ECB) formirala radnu skupinu koja ispituje pristup.
"To neće ići tako lako. Europska središnja banka također je formirala svoju vlastitu radnu skupinu koja ispituje postupak", rekao je Schelling nakon zasjedanja Vijeća za ekonomske i financijske poslove (Ecofin) i euroskupine. Schelling je rekao kako pristup Hrvatske ima posljedica na banke a time i na stabilnost. Prema njegovima riječima time se bavio i Ecofin jer su time pogođene i druge zemlje te da će se time pozabaviti i Europska komisija. "Mislim da će Europska središnja banka kao i Komisija sada prići Hrvatskoj i Poljskoj bilateralno, na našu inicijativu. Tu je pogođeno više zemalja, njemačke banke ili slovenske banke. Tu isto tako imamo potporu", rekao je Schelling.

Kazao je da o problemu konverzije koji je hrvatska vlada odlučila provesti nije mogao razgovarati s hrvatskim ministrom financija Borisom Lalovcem jer nije nazočio sastanku. Schelling je rekao kako banke ionako stalno dobivaju nove namete i da zemlje imaju pune ruke posla da banke održe stabilnim te da nije dobro da hrvatski zakon utječe na stabilnost. Schelling je rekao kako je razgovarao s poljskim ministrom financija i da je tamo stanje nešto drugačije nego u Hrvatskoj. "U Poljskoj su isto tako zacrtali zakon, ali su prije toga razgovarali s bankama. U Hrvatskoj banke uopće nisu bile uključene".

Schelling je rekao kako je "dosta nacionalizama" i s govorenjem da ih nije "briga za europski ugovor". "To tako ne ide", rekao je Schelling dodajući kako je svoje banke osobno podupro, a ne samo pisanjem pisama. Ministar financija Boris Lalovac rekao je u petak da vlada čvrsto ostaje kod svojih zakonskih prijedloga rješavanja problema dužnika u švicarskim francima.

stanoviZAGREB, 23. svibnja 2022. (Hina) - Zbog uvođenja obveze ugradnje solara za proizvodnju struje u sve nove stambene zgrade, ionako visoka cijena novogradnje u Hrvatskoj dodatno će porasti, potvrđeno je iz više izvora u graditeljskoj branši, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

ZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Otvoren je predstečajni postupak za Brodosplit d.d., potvrđeno je Hini u petak iz te kompanije. 

ZAGREB, 23. svibnja 2022. (Hina) - Crikvenička hotelijerska tvrtka Jadran očekuje ove sezone nastavak dobrih poslovnih rezultata, čemu će pridonijeti i ostvarenje investicijskih zahvata početih prije pandemije, ističe član Uprave Jadrana Ivan Safundžić, koji će s članom Uprave Miroslavom Pelkom voditi tu tvrtku nakon odlaska predsjednika Gorana Fabrisa. 

ZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.