11.09.2015 08:20
SARAJEVO, 10. rujna 2015. Hina, Privatnoj tvrtki "Andrićgrad", sa sjedištem u Višegradu, koju je uz političku i financijsku potporu vlade Republike Srpske utemeljio redatelj Emir Kusturica, blokirani su računi nakon što je provjerama utvrđeno da ona državi Bosni i Hercegovini duguje oko 600 tisuća eura na ime neplaćenog poreza na dodanu vrijednost, prenijeli su u četvrtak mediji u BiH.

Banjolučki internetski portal "Capital" objavio je kako su inspektori Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO) otkrili kako je Kusturičin "Andrićgrad" u tom iznosu prikazivao odbitak ulaznog poreza na dodanu vrijednost (PDV), a da za to nije imao osnove jer za objekte koji su napravljeni u sastavu ovog kompleksa ne postoji potrebna dokumentacija poput građevinskih dozvola. Utrvđeno je kako je po toj osnovi "Andrićgrad" oštetio državu za nešto više od 1,2 milijuna konvertibilnih maraka pa je već ovog tjedna pokrenut postupak prisilne naplate uz blokiranje bankovnih računa tvrtke i zabranu prodaje pokretne imovine u njezinu vlasništvu. "Svim nadležnim tijelima vlasti su proslijeđeni zahtjevi za provjeru pokretne i nepokretne imovine 'Andrićgada'", kazao je glasnogovornik UNO Ratko Kovačević. Ukoliko i kada "Andrićgrad" pribavi građevinske dozvole većina duga bit će otpisana, no ostat će onaj u iznosu od oko 150 tisuća KM (75 tisuća eura), utvrđen na temelju činjenice da je dva puta izvršen odbitak PDV-a po istim fakturama.

IZ UNO BiH ističu kako je ovo već treći put da je povjerama utvrđen isti propust u knjigovodstvu "Andrićgrada", no njegov vlasnik to uporno ignorira. "Andrićgrad" je zapravo ambiciozno zamišljeni kompleks građevina različitih namjena koje su trebale Višegrad pretvoriti u neku vrstu srpskog duhovnog i kulturnog središta, temeljenog na intelektualnom nasljeđu nobelovca Ive Andrića. Projekt je zamislio Kusturica, no kako za njegovu provedu nije imao novca sponzora je našao u vladi RS, odnosno u sadašnjem predsjedniku tog entiteta Miloradu Dodiku, koji je entitetski proračun stavio na raspolaganje redatelju.Tako je, primjerice, samo u 2012. godini cjelokupni iznos od četiri milijuna KM (dva milijuna eura), namijenjen razvitku turizma u RS, stavljen na raspolaganje Kusturičinoj investiciji. Cijeli projekt procijenjen je na 35 milijuna KM (oko 18 milijuna eura), a uz sredstva iz proračuna RS te donaciju od oko milijun eura srbijanske vlade, financira se kreditima koje podiže Kusturica. U tvrtki, koja je registrirana kao gospodarsko društvo "Andrićgrad", vlada RS ima 24,50 posto udjela, koliko i općina Višegrad, dok je Kustručina tvrtka "Lotika", registrirana u srbijanskom gradu Užicu, vlasnik 51 posto kapitala. Godine 2011. vlada RS-a donijela je odluku kojom tvrtku "Andrićgrad" oslobađa primjene Zakona o javnim nabavkama BiH, obvezavši istodobno lokalnu zajednicu, javna poduzeća i neka ministarstva da daju novac za ovaj projekt. Emiru Kusturici data je i koncesija na gradsko građevinsko i vodno zemljište u Višegradu, na površini od gotovo 31 tisuću četvornih metara."Andrićgrad" su u lipnju 2014. godine svečano otvorili Dodik i srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.