11.09.2015 08:25
LJUBLJANA, 10. rujna 2015. Hina, Slovensko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv bivših vodećih ljudi najveće slovenske banke jer su neopravdano odobrili visoke i povoljne kredite nekadašnjoj predstojnici kabineta predsjednika vlade i njezinom partneru.

Cijela ta afera traje od jeseni 2010., kad je otkriveno da je Nova Ljubljanska banka (NLB) odobrila dva kredita ukupnog iznosa 350.000 eura Simoni Dimic, predstojnici kabineta tadašnjeg premijera Boruta Pahora i njezinom partneru Romanu Horvatu, čija je agencija u isto vrijeme imala s vladom ugovor o nabavi zrakoplovnih karata za potrebe dužnosnika. Nakon višegodišnje istrage, podignute su optužnice protiv tadašnjeg direktora Nove Ljubljanske banke (NLB) Draška Veselinoviča i njegovih bivših suradnika Mateja Narata i Mirana Vičiča.

Terete se za zloporabu položaja jer su paru, koji je bio povezan s vladom i u sukobu interesa, odobrili visok kredit s rokom otplate od 30 godina po iznimno povoljnoj kamatnoj stopi, koja nije bila dostupna običnim građanima, komitentima banke, objavila je televizijska postaja POP TV. Dimic i Horvat su kredit za gradnju kuće u elitnom naselju Murgle dobili u vrijeme kad je najveća banka u državnom vlasništvu bila u financijskim teškoćama i primala državnu pomoć. Nakon izbijanja skandala Dimic je bila prisiljena dati ostavku, ali je zatražila veliku otpremninu kao dugogodišnja bliska suradnica tadašnjeg predsjednika vlade, kojem je bila asistentica još dok je on bio član Europskog parlamenta. Danas je zaposlena u vodećoj slovenskoj odvjetničkoj firmi Čeferin. Slovensku javnost je svojedobno dodatno šokiralo otkriće da su njezinu kuću, plaćenu kreditom NLB-a, dobrim dijelom "ilegalno" gradili zaposlenici u međuvremenu propalog građevinskog poduzeća Vegrad, čija je direktorica i dalje u zatvoru, a pri čemu su u kuću navodno ugrađivani materijali s gradilišta jedne velike poslovne zgrade u Ljubljani.

Plinsko postrojenjeZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Vlada je na sjednici u četvrtak s ciljem povećanja sigurnosti opskrbe plinom, donijela odluku o izgradnji plinovoda Zlobin - Bosiljevo i povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje, pri čemu ukupna vrijednost ulaganja doseže 180 milijuna eura.

SPLIT, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Storylines residential ships i splitski Brodosplit potpisali su ugovor o gradnji prvog svjetskog ekološki održivog rezidencijalnog broda, vrijednog 1,5 milijardi američkih dolara, priopćeno je iz te kompanije iz Miamija.

ZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Kako bi očuvala proizvodnju mlijeka na svom otkupnom području, tvrtka Dukat podići će, po sedmi put u ovoj godini, otkupnu cijenu mlijeka, pa će od 1. listopada Dukat za svaku predanu litru mlijeka svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Istraživanje trendova o plaćama i dodatnim naknadama na hrvatskom tržištu, koje je provela tvrtka Manpower, pokazalo je da je većina poslodavaca, 60,5 posto ispitanih, unatoč krizi povećala plaće i naknade u prvom polugodištu, no i da dodatno ne motiviraju zaposlenike transformativnim edukacijama i obukama.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Udruga Glas poduzetnika (UGP) u srijedu je upozorila na nestabilnu situaciju na tržištu plina i nova poskupljenja, apeliravši na hitnu intervenciju vlade i resornog ministarstva, a u slučaju nepronalaska adekvatnog rješenja, najavila je i prosvjed na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.