11.09.2015 08:30
ZAGREB, 10. rujna 2015.(Hina), HDZ-ov saborski zastupnik Goran Marić najavio je u četvrtak da će HDZ podržati vladin prijedlog da se položaj korisnika kredita u švicarskom franku izjednači s onima koji su kredit uzeli u eurima, ali i da će inzistirati da se na isti način obeštete i oni koji su kredit u "švicarcima" već vratili, kao i oni kojima je kreditni odnos prekinut.

Nakon što je Vlada utvrdila prijedlog zakona koji bi trebali obeštetiti korisnike kredita u "švicarcima", uz poruku kako su im "građani na prvom i na drugom mjestu, a trećega nema", Marić je ocijenio kako "prijedlog zakona demantira premijera Zorana Milanovića".

"Prijedlog demantira premijera Milanovića jer diskriminira korisnike kredita u švicarskim francima. On se odnosi samo na jednu skupinu, one kojima još traje kreditni odnos. Ako je riječ o preplati i povratu preplaćenog, kao što definira članak 19. zakona, onda su preplatili i oni koji su vratili kredit i oni kojima je kreditni odnos prekinut, jednako kao i onima kojima traje. Ako se radi o povratu, onda treba izvršiti povrat svima. Dakle, radi se o diskriminaciji i mi ćemo kroz raspravu nastojati da se uključe svi korisnici kredita, da ako se radi o povratu preplaćenog, svi oštećeni moraju biti obeštećeni", rekao je Marić. Uvjeren je kako, unatoč tvrdnjama iz Vlade, predloženu konverziju neće snositi samo banke, nego i porezni obveznici.

"Čini mi se da opet Vladu demantira sam prijedlog zakona. Ako je riječ o poreznim olakšicama, onda je to itekako utjecaj na državni proračun i na porezne obveznike, ali mi ćemo kroz raspravu biti vrlo kooperativni i nastojati da ni u kom slučaju ne plate to porezni obveznici, ali da se riješi slučaj franak i da se zakon izglasa i ne možemo podržati da račun plaća onaj tko nije bio na ručku", rekao je Marić. Milanović je na sjednici Vlada kazao i kako je zbog zakona "nekome u opoziciji krivo" te kako se u pripremi rješenja gledalo koliko banke stvarno zarađuju, "o čemu jako skrbe i suze prolijevaju oni koji bi htjeli u Hrvatskoj doći na vlast i podijeliti dobit s nekim". Zamoljen da komentira premijerove aluzije da HDZ štiti banke, Marić je odgovorio kako ne želi komentirati "takve neozbiljne tvrdnje". "Sve će se čuti u raspravi kad dođe prijedlog zakona u saborsku proceduru pa ćete onda čuti stav i moj i HDZ-a. Ne mogu komentirati takve neozbiljne tvrdnje, tko s kim razgovara, ako on to zna, ja doista ne znam", rekao je.

Upitan zašto se u HDZ-u kao mogući model rješavanja "švicaraca" spominje crnogorski model, za koji se javno zauzeo predsjednik stranke Tomislav Karamarko, Marić je odgovorio kako je riječ tek o "jednoj vrsti usporedbe". "Crnogorski model nije se pojavio kao rješenje. Riječ je o jednoj vrsti usporedbe, kada je došao napad da HDZ štiti banke, onda se samo spomenuo taj model, a inače predloženi model više nosi beneficija bankarskom sektoru nego crnogorski model", ustvrdio je Marić.O kakvom se modelu točno radi nije htio obrazlagati jer bi, kazao je, za to trebalo 20-ak minuta ili okrugli stol.

dioniceZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - IT tvrtka Span svrstana je među tri najbolje europske tvrtke koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine, za što je dobila i nagradu Europske komisije, Federacije europskih burzi i Udruženja europskih izdavatelja, izvijestili su u petak iz Spana.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Procjena je da desetak tisuća ljudi u Hrvatskoj plaća 'zaključani' sadržaj u online medijima, a Hrvatska je s udjelom od 8 posto na posljednjem mjestu od 20 država EU u kojima čitatelji plaćaju za vijesti, pokazuje istraživanje Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP). 

NEW YORK, 2. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki farmaceutski div Pfizer najavio je u petak da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Europi kako bi nadomjestio izgubljeni prihod nakon isteka patenata za neke lijekove i pad prodaje cjepiva protiv covida-19. 

HALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.