08.09.2015 08:10
ŠIBENIK, 7. rujna 2015. (Hina), Predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske istaknuli su u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Šibeniku da nipošto ne prihvaćaju stečaj TLM-a kao opciju za spas posrnulih tvrtaka proisteklih iz toga šibenskog aluminijaša. 
Umjesto stečaja, predsjednik Sindikata metalaca Vedran Dragičević rekao je kako vjeruje da će u sljedećim danima, do završetka predstečajne nagodbe, suprotstavljene strane, uprave TLM-ovih tvrtaka, slovenski Impol i češki fond, koji su navodno zainteresirani za kupnju tvornice, sjesti za stol i pronaći rješenje za TLM. TLM je industrijsko srce županije i do kraja ćemo ustrajati da se stanje u tom poduzeću riješi bez stečaja, jer za to ima šanse, a vjerujem da su to uvidjeli i u Ministarstvu gospodarstva i u Vladi, rekao je predsjednik SMH, pozivajući "suprostavljene strane" kako je rekao, da sjednu za stol i pokušaju naći rješenje na korist svih, a posebno TLM-a. Na pitanje tko su "suprostavljene strane" Dragičević je rekao da je to slovenski Impol koji želi uzeti TLM u najam kroz stečaj, tj. doći u posjed TLM-a bez ijedne kune, u čemu imaju potporu sadašnje uprave koja vodi firmu prema stečaju. Impolu, tvrdi Dragičević, nije stalo do toga da kupi tvornicu, nego su isključivo zainteresirani za 60 tisuća tona toplovaljane trake iz TLM-a koja im treba za njihovo poslovanje. S druge strane je češki fond koji bi bio spreman u određenom vremenu podmiriti dug prema Jadranskoj banci Šibenik, najvećem vjerovniku TLM-a (više od 26 milijuna), te investirati u TLM 12 milijuna eura, a cilj im je nastavak profitabilne proizvodnje. Njihovim ulaskom u TLM, ruski poduzentik i trenutni vlasnik TLM-a Igor Shamis, bio bi prošlost, rekao je Dragičević. Još jedanput je pozvao Ministarstvo gospodarstva i ministra Vrdoljaka da ispune svoje obećanje i "uvaže sve faktore". Vlada ne može odustati od TLM-a, što je ministar i obećao na posljednjem sastanku, rekao je.

Sindikalci, naime, smatraju kako ugovor o privatizaciji TLM-a, koji je s Hrvatskim konzorcijem potpisan 2007. godine, "nije konzumiran pa se tvornica ne treba gledati kao privatno vlasništvo, nego kao vlasništvo države". Sindikat je prošlog tjedna Vladi dostavio 11 tisuća potpisa građana koji podupiru rješavanje problema TLM-a bez stečaja. Šibensku tvornicu 2007. privatizirao je hrvatski konzorcij Adrial koji su činili Dalekovod, splitski Konstruktor inženjering, zadarski Aluflexpack, Feal iz Širokog Brijega te Zagreb Montaža. Konzorcij se ugovorom o privatizaciji obvezao uložiti 108 milijuna eura, zadržati zaposlene i unaprijediti proizvodnju, a Fond za privatizaciju otpisao je 1,5 milijarda kuna duga te tvornice državnim ustanovama. Ubrzo nakon privatizacije taj se konzorcij počeo osipati te je na kraju ostao samo na jednom članu – Zagreb Montaži. Tvornice je 2009. od Zagreb Montaže preuzeo Auris makedonskog poduzetnika Marka Pejčinoskog, no budući da od toga nije bilo ništa, TLM-ovi pogoni su podijeljeni na Tvornicu valjanih proizvoda, Tvornicu prešanih proizvoda i Adrial plus, koje je preuzeo ruski poduzetnik Igor Shamis. Ni Shamis nije imao recept za oporavak TLM-a, no on to, tvrde sindikati, nije niti pokušao. Pokrenuta je predstečajna nagodba, pogoni su i dalje nizali milijunske gubitke, zbog čega se počeo spominjati stečaj kojeg radnici ne prihvaćaju i protiv kojeg su prikupili 11 tisuća potpisa.

Plinsko postrojenjeZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Vlada je na sjednici u četvrtak s ciljem povećanja sigurnosti opskrbe plinom, donijela odluku o izgradnji plinovoda Zlobin - Bosiljevo i povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje, pri čemu ukupna vrijednost ulaganja doseže 180 milijuna eura.

SPLIT, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Storylines residential ships i splitski Brodosplit potpisali su ugovor o gradnji prvog svjetskog ekološki održivog rezidencijalnog broda, vrijednog 1,5 milijardi američkih dolara, priopćeno je iz te kompanije iz Miamija.

ZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Kako bi očuvala proizvodnju mlijeka na svom otkupnom području, tvrtka Dukat podići će, po sedmi put u ovoj godini, otkupnu cijenu mlijeka, pa će od 1. listopada Dukat za svaku predanu litru mlijeka svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Istraživanje trendova o plaćama i dodatnim naknadama na hrvatskom tržištu, koje je provela tvrtka Manpower, pokazalo je da je većina poslodavaca, 60,5 posto ispitanih, unatoč krizi povećala plaće i naknade u prvom polugodištu, no i da dodatno ne motiviraju zaposlenike transformativnim edukacijama i obukama.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Udruga Glas poduzetnika (UGP) u srijedu je upozorila na nestabilnu situaciju na tržištu plina i nova poskupljenja, apeliravši na hitnu intervenciju vlade i resornog ministarstva, a u slučaju nepronalaska adekvatnog rješenja, najavila je i prosvjed na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.