07.09.2015 08:05
PODCRKAVLJE, 4. rujna 2015. (Hina), Poduzetnik Zlatan Stjepanović prosvjedovao je u petak ispred osnovne škole u Podcrkavlju u Brodsko-posavskoj županiji, tvrdeći kako je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta završetak izgradnje škole povjerilo tvrtci čiji su vlasnici državi ostali dužni više od 30 milijuna kuna. 
Stjepanović tvrdi da mu glavni izvođač radova na izgradnji škole, Feniks d.o.o, još od 2012. duguje 151.000 kuna. Škola u međuvremenu nije završena, iako je Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta isplatilo ugovoreni iznos, a Feniks d.o.o. je otišao u stečaj. "Početkom godine ostao sam iznenađen kad sam vidio da su članovi uprave Feniksa osnovali novu tvrtku i opet od ministarstva dobili posao za završetak radova na školi u Podcrkavlju", rekao je Stjepanović. Tvrdi kako je o svemu obavijestio ministarstvo, iz kojega su mu, kaže, odgovorili kako su oni sve platili Feniksu te da novac traži od te tvrtke. "Ja nisam humanitarna organizacija. Na ovom gradilištu odrađen je posao, ugrađen materijal, plaćen PDV, radnicima isplaćene plaće. Zbog ovakvih tvrtki stvara se nered na tržištu, stradaju tvrtke i obrtnici koji žele uredno raditi, a u konačnici se stvara nelikvidnost kao veliki problem cijelog hrvatskog gospodarstva", rekao je Stjepanović, na konferenciji za novinare.

Potporu mu je dao i obrtnik Zlatko Štefančić, kojemu je obrt zatvoren zbog nenaplaćenih radova na drugim gradilištima koje je vodio Feniks d.o.o. "Feniks je u velikim dugovanjima i vjerojatno se nikad nećemo moći naplatiti. U stečajnu masu Feniksa prijavljeno je oko 90 milijuna kuna potraživanja. Ja sam prijavio potraživanja od 470.000 kuna. Više od 30 milijuna duguju državi, isto toliko drugim tvrtkama, radnicima", ustvrdio je je Štefančić, pozivajući nadležna državna tijela da "konačno poduzmu potrebne mjere kako bi se zaštitili poduzetnici koji žele pošteno raditi".

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.