07.09.2015 08:05
PODCRKAVLJE, 4. rujna 2015. (Hina), Poduzetnik Zlatan Stjepanović prosvjedovao je u petak ispred osnovne škole u Podcrkavlju u Brodsko-posavskoj županiji, tvrdeći kako je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta završetak izgradnje škole povjerilo tvrtci čiji su vlasnici državi ostali dužni više od 30 milijuna kuna. 
Stjepanović tvrdi da mu glavni izvođač radova na izgradnji škole, Feniks d.o.o, još od 2012. duguje 151.000 kuna. Škola u međuvremenu nije završena, iako je Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta isplatilo ugovoreni iznos, a Feniks d.o.o. je otišao u stečaj. "Početkom godine ostao sam iznenađen kad sam vidio da su članovi uprave Feniksa osnovali novu tvrtku i opet od ministarstva dobili posao za završetak radova na školi u Podcrkavlju", rekao je Stjepanović. Tvrdi kako je o svemu obavijestio ministarstvo, iz kojega su mu, kaže, odgovorili kako su oni sve platili Feniksu te da novac traži od te tvrtke. "Ja nisam humanitarna organizacija. Na ovom gradilištu odrađen je posao, ugrađen materijal, plaćen PDV, radnicima isplaćene plaće. Zbog ovakvih tvrtki stvara se nered na tržištu, stradaju tvrtke i obrtnici koji žele uredno raditi, a u konačnici se stvara nelikvidnost kao veliki problem cijelog hrvatskog gospodarstva", rekao je Stjepanović, na konferenciji za novinare.

Potporu mu je dao i obrtnik Zlatko Štefančić, kojemu je obrt zatvoren zbog nenaplaćenih radova na drugim gradilištima koje je vodio Feniks d.o.o. "Feniks je u velikim dugovanjima i vjerojatno se nikad nećemo moći naplatiti. U stečajnu masu Feniksa prijavljeno je oko 90 milijuna kuna potraživanja. Ja sam prijavio potraživanja od 470.000 kuna. Više od 30 milijuna duguju državi, isto toliko drugim tvrtkama, radnicima", ustvrdio je je Štefančić, pozivajući nadležna državna tijela da "konačno poduzmu potrebne mjere kako bi se zaštitili poduzetnici koji žele pošteno raditi".

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAHALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.

ZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.