04.09.2015 08:00
ZAGREB, 3. rujna 2015. (Hina), Sindikat metalaca Hrvatske organizirao je u četvrtak prosvjed ispred Banskih dvora na kojem je oko 150 radnika pod sloganom "Kome smeta da TLM radi" zatražilo Vladin angažman u očuvanju tvrtki TLM Aluminium i TLM-TPP iz Šibenika te upozorilo na neisplatu plaća radnicima poduzeća 3. Maj - TIBO iz Matulja, nakon čega je tročlano izaslanstvo predalo u Vladi peticiju sa 16.700 prikupljenih potpisa. 
Predsjednik sindikata Vedran Dragičević izjavio je da prosvjedom žele premijeru Zoranu Milanoviću ukazati na problem i pozvati ga da učini sve kako bi TLM nastavio raditi i isplaćivati plaće. Upozorio je da bi gašenjem TLM-a nestalo 900 radnih mjesta, a propala bi Jadranska banka i niz s njom povezanih malih poduzetnika. Svi koji su nas ostavili gladne i mislili da će proći "lišo" varaju se, jer će odgovarati, poručio je Dragičević i podsjetio da je u pet dana peticiju za očuvanje TLM-a u Šibeniku, Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima potpisalo 16.700 građana. Zatražio je isplatu zaostalih plaća i poručio kako Ministarstvu gospodarstva daju mjesec i pol dana da ispravi učinjene pogreške, a ako to ne učini Vlada se ne može smatrati "dobrom Vladom".

Glavni sindikalni povjerenik u TLM-u Dalibor Živković rekao je kako očekuje razumijevanje za njihove probleme jer je TLM "othranio 90 posto građana Šibenika". Ne želimo da tvrtka završi u stečaju, jer bi to značilo zadržavanje posla za samo 50 do 100 radnika, kazao je Živković. Glavni sindikalni povjerenik u TIBO-u Matulji Željko Belić ustvrdio je kako su morali izaći na ulice jer su ljudi gladni. Tvrtka je u 100-postotnom vlasništvu države,  a 100 posto su na nas zaboravili. To je bio jedini način da političari napokon čuju za naše probleme, kazao je. Po Belićevim riječima, sindikat ima informacije da je restrukturiranje tvrtke započelo i da će joj se temeljni kapital povećati za 29 milijuna kuna, pa se nada da će uskoro više saznati o privatizaciji TIBO-a. Demonstranti su prosvjedovali glasnim zviždanjem noseći transparente na kojima je, među ostalim, pisalo "DORH - USKOK - probudite se!", "Nema TLM-a, nema Šibenika" i "Ne damo TLM - on nas hrani", a među njima su bili i transparenti Radničke fronte s porukama poput "Radnička solidarnost pobjeđuje kapitalizam".

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.