03.09.2015 08:04
ZAGREB, 2. rujna 2015. (Hina), Sedamdesetak bivših radnika Tvornice željezničkih vagona Gredelj prosvjedovalo je u srijedu pred DORH-om i Uskokom, a njihovo izaslanstvo razgovaralo je s glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom i ravnateljicom Uskoka Tamarom Laptoš o prijavama radi sumnje u nezakonitosti u poslovanju te tvrtke kojima je, kako tvrde, otjerana u stečaj. 
Obećali su nam da će nas u roku dva tjedna izvijestiti što su napravili u vezi naših prijava. Razgovor je bio korektan, ne nadamo se ničemu, a ne budemo li zadovoljni razvojem situacije morat ćemo se opet naći i vidjeti gdje, kod koga i zašto, rekao je okupljenim radnicima predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš. Podsjetio je da je Gredelj bio u stopostotnom vlasništvu Hrvatskih željeznica, kao tvrtka osnovana radi izgradnje vagona, lokomotiva i tramvaja. No, to se danas više ne radi u Gredelju, koji ima više od 100 godina iskustva, brandu poznat diljem Europe, nego se lokomotive iznajmljuju u Srbiji, rekao je Jakuš. Odgovornim za to drži Vladu i ministra pomorstva, prometa i veza Sinišu Hajdaša Dončiča koji je izjavio da je osobno donio odluku da Gredelj ide u stečaj. 

U pitanju je milijarda i pol kuna, tisuću radnika završilo je na burzi, petstotinjak ih radi za vrlo male plaće, bivši radnici nisu dobili otpremnine, a tvrtka je političkom odlukom otjerana u stečaj. Prijave su predane prije godinu dana no do danas nije učinjeno ništa. Neka ih odbace ako su neutemeljene, kazao je. Upitan za  otpremnine bivšim radnicima Gredelja, Jakuš je rekao da su dobili oko 0,7 posto od prodaje odmarališta na Rabu za koje je dobiveno nešto više od 2 milijuna kuna. Prodano je i odmaralište u Diklu kod Zadra za nešto više od 10 milijuna kuna. Nažalost, kada se uzme u obzir ono što je dobiveno od stečajnog upravitelja i Državne agencije za namirenje u slučaju stečaja, sve je to manje od 10 posto, kaže Jakuš. Radnici očekuju svoje otpremnine, a moći će ih dobiti jedino ako se uspije "otpetljati" kriminal i osloboditi od hipoteke zemljište u vlasništvu Gredelja, te potom prodati. Po zakonu su radnici u prvom isplatnom redu, rekao je Jakuš.

Predsjednik Sindikata radnika Gredelja Željko Starčević ustvrdio je da se radi o ukupnom iznosu od 220 milijuna kuna. Uvjeren je, iako su ih uvjeravali da pravosudna tijela rade neovisno, da će na kraju o svemu odlučiti politika. On za propast Gredelja osim Hajdaša Dončića optužuje i bivše ministre Slavka Linića i Radimira Čačića, te najavljuje nastavak borbe za prava bivših radnika.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.