02.09.2015 08:00
BEOGRAD, 1. rujna 2015. (Hina), Rast broja izbjeglica i mogućnost da će Srbija morati mnoge od njih trajno zbrinuti uvećava njezine ekonomske i političke rizike, upozorila je jedna od vodećih bonitetskih kuća u svijetu Dun & Bradstreet (D&B).
Prema priopćenju bonitetske kuće Rejting, koja zastupa D&B u Srbiji i Crnoj Gori, Srbija je, unatoč takvoj ocjeni, zadržala rejting DB5 kojim se označavaju zemlje s visokim rizikom poslovanja, objavio je regionalni portal biznisplus. U izvješću te bonitetske kućenavodi se, među ostalim, da je situacija s izbjeglicama dosad bila pod kontrolom, jer ih je većina bila u tranzitu i brzo je prelazila iz Srbije u Mađarsku. Kako tvrdi D&B, oko 40.000 izbjeglih zatražilo je azil u Srbiji ove godine, većinom da bi se odmorili prije nego što nastave svoj put, pa je glavni trošak za Srbiju bio za privremeni smještaj migranata, ali sad prijeti ozbiljno povećanje troškova zbog promjene situacije u Makedoniji, koja je odustala od obuzdavanja migranata i izdaje im trodnevnu vizu da mogu bez zapreka stići do granice sa Srbijom, dok Mađarska žičanom ogradom i drvenim zidom na svojoj granici zaustavlja migrante u Srbiji. “Zbog toga brzo raste opasnost da će Beograd morati primiti veliki broj izbjeglica i to na polutrajnoj ili čak i trajnoj osnovi. Takva situacija povećava ekonomski i politički rizik u Srbiji”, ocjena je D&B-a.

Javni dug Srbije krajem lipnja iznosio je 24 milijarde eura, odnosno 71,8 posto BDP-a, što je opasno visok udio za gospodarstvo u razvoju i može odvratiti ulagače od investiranja u Srbiju koja, unatoč financijske krize, zasad financira smještaj i pomoć sve većem broju izbjeglica. “Priljev izbjeglica može izazvati radikalizaciju političkog ozračja u zemlji, nenaviknutoj na migrante, koja se bori za stvaranje novih radnih mjesta za vlastito stanovništvo. Sve dok vlada ne pronađe način da zaustavi taj priljev, raste podrška radikalnim strankama koje ne djele vladinu predanost reformama”, upozorava bonitetska kuća kod koje od zemalja u regiji i dalje najveći rejting imaju Slovenija i Hrvatska (DB3), a slijede Bugarska, Mađarska, Rumunjska, Albanija i Makedonija. Srbija i Grčka pripadaju grupi zemalja s visokim rizikom, dok niži rejting od Srbije u regiji ima Bosna i Hercegovina, navodi portal biznisplus. Rejting koji D&B dodjeljuje nekoj zemlji, ukazuje na rizik poslovnog okruženja i daje informaciju o efikasnosti plaćanja prema inozemstvu te o isplativosti potencijalnih ulaganja.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.