31.08.2015 08:44
WASHINGTON, 31. kolovoza (Hina/Reuters), SAD razmišlja o uvođenju sankcija protiv kineskih tvrtki i pojedinaca u Kini za koje vjeruje da su profitirali od kineskog špijuniranja tajnih američkih podataka, objavio je Washington Post.  
Novine, pozivajući se na nekoliko neimenovanih američkih dužnosnika, navode da će se konačna odluka o tom pitanju donijeti uskoro, možda već za dva tjedna. Američke sumnje da iza raširenog hakiranja podataka stoje Kinezi kamen su spoticanja u odnosima dvije najveće svjetske ekonomije u trenutku dok se predsjednik Xi Jinping priprema na prvi posjet SAD-u sljedećeg mjeseca.

Obamina administracija smatra da je Kina glavnoosumnjičena za masovno hakiranje agencije američke vlade što je kompromitiralo osobne podatke najmanje 4,2 milijuna sadašnjih i bivših državnih službenika. Kina je zanijekala da je bila umiješana u hakiranje. Američki dužnosnici i računalni stručnjaci vjeruju da kineski hakeri uz pomoć razvijene tehnologije stvaraju ogromne datoteke koje se mogu koristiti u tradicionalnom špijuniranju poput vrbovanja špijuna ili osiguravanja pristupa tajnim podacima na drugim mrežama. State Department nije želio komentirati pisanje lista.

stanoviZAGREB, 23. svibnja 2022. (Hina) - Zbog uvođenja obveze ugradnje solara za proizvodnju struje u sve nove stambene zgrade, ionako visoka cijena novogradnje u Hrvatskoj dodatno će porasti, potvrđeno je iz više izvora u graditeljskoj branši, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

ZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Otvoren je predstečajni postupak za Brodosplit d.d., potvrđeno je Hini u petak iz te kompanije. 

ZAGREB, 23. svibnja 2022. (Hina) - Crikvenička hotelijerska tvrtka Jadran očekuje ove sezone nastavak dobrih poslovnih rezultata, čemu će pridonijeti i ostvarenje investicijskih zahvata početih prije pandemije, ističe član Uprave Jadrana Ivan Safundžić, koji će s članom Uprave Miroslavom Pelkom voditi tu tvrtku nakon odlaska predsjednika Gorana Fabrisa. 

ZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.