26.08.2015 07:54
MATULJI, 25. kolovoza 2015.(Hina), Država je dokapitalizirala Tvornicu industrijske i brodske opreme 3. Maj (TIBO) vraćanjem vlasništva na zemljište vrijedno 29 milijuna kuna, a oko 80 radnika tog poduzeća, kojima nisu isplaćene već četiri plaće, od danas su ponovno u štrajku, izjavio je u utorak na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević. 
Najavio je da će sindikat, ako se ne počne rješavati isplata plaća i budućnost poduzeća, sljedećeg tjedna organizirati nove prosvjedne akcije, vjerojatno u Zagrebu. Dragičević je izvjestio da je o dokapitalizaciji prije mjesec dana odlučila Vlada, vrijednost TIBO-a sada je 29 milijuna kuna, a prebacivanje dionica i ostalog još nije gotovo, ali bi uskoro trebalo biti . TIBO, koji je u stopostotnom državnom vlasništvu, dokapitaliziran je vraćanjem oko 43.000 četvornih metara zemljišta na kojemu se nalazi, a koje mu je bilo oduzeto izvlaštenjem zbog dugova 3. maja. Dragičević je naglasio da TIBO sada može podizati zajmove i rješavati svoje probleme, te da slijedi privatizacija. Uvjet je radnika da novi vlasnik isplati sve plaće kako bi poduzeće profunkcioniralo i ušlo u tržišnu utakmicu, jer Dragičević ima informacije da je u pripremi veliki posao za Uljanik.

Sindikat smatra kako bi bilo najbolje da TIBO preuzme Uljanik, pa stoga od Vlade traže da ubrza pregovore s potencijalnim kupcima, a ako to ne može, da se pozajmicama riješi isplata plaća. Dragičević smatra da TIBO ne bi trebao ići u stečaj jer "bio bi kriminal ako bi se nakon dokapitalizacije TIBO bacio u stečaj i nekome besplatno dalo tvornicu". Očekujem da Vlada ubrza sve procese, a ako vidimo da rješavanje tih pitanja ide u pravom smjeru onda najavljenih aktivnosti neće biti, rekao je. Glavni povjerenik Sindikata metalaca u TIBO-u Željko Bilić rekao je da su potraživanja TIBO-a od drugih tvrtki oko 3,5 milijuna kuna, a TIBO je najviše dužan Poreznoj upravi, oko milijun i nekoliko stotina tisuća kuna. Račun poduzeća blokiran je 41 dan, a za isplatu četiriju plaća za 80-ak radnika potrebno je oko 2,8 milijuna kuna.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa