25.08.2015 07:48
SISAK, 24. kolovoza 2015.(Hina), Predstavnici Domoljubne koalicije, koju čine stranke oporbe u sisačkom Gradskom vijeću (HDZ - HSLS - HSS - HSP AS - BUZ), na konferenciji za novinare su upozorili na štetan ugovor koji Grad Sisak sklapa s HBOR-om. 
Riječ je o kreditu od 50 milijuna kuna, koji će se koristiti za ostvarenje više infrastrukturnih i drugih projekata. "Na provjeru odluke Gradskog vijeća o zaključenju ugovora, vjerojatno ćemo pozvati DORH, jer je učinjeno više nepravilnosti", rekao je dužnosnik gradskog HDZ-a Darko Weiss te napomenuo kako je HBOR ugovor potpisao 27. srpnja, da ga Grad nije mogao potpisati u predviđenom roku od 15 dana. Osim toga, naglasio je, nije nam jasno zašto ugovor potpisuje dogradonačelnik, a ne gradonačelnica. Kad već HBOR nema povjerenja u vlastitu valutu, upitno je zašto je za ugovor mjerodavan tečaj na dan 17. lipnja.

Prema uvjetima ugovora, kojim će se Grad zadužiti 72 milijuna kuna do 2032. godine, 17 godina neće imati mogućnosti novog zaduživanja. Smatramo da su ugovorom HBOR-u ustupljene neograničene ovlasti, što bi se negativno moglo odraziti na funkcioniranje Grada", rekao Weiss. Predsjednik gradskog HSLS-a Miljenko Žamarija ustvrdio je kako je Gradsko vijeće iskorišteno kao kulisa za pravno upitne odluke. Rekao je kako je podizanje kredita s promjenjivom kamatom i isključivim ovlastima HBOR-a u funkciji izborne kampanje. Ugovor o kreditu prošloga je tjedna prihvatilo 16 od ukupno 25 članova Gradskog vijeća, nakon što su članovi oporbe napustili sjednicu.

AUTOWASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa

HONG KONG, 26. svibnja 2022. - Grupa Lenovo ostvarila je rekordne rezultate u poslovnoj 2022. godini, zahvaljujući snažnom rastu prihoda u svim poslovnim sektorima i dobiti, usprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, objavila je kompanija u četvrtak. 

LONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila.