19.08.2015 07:20
MADRID, 18. kolovoza 2015. (Hina), Španjolski parlament odobrio je u utorak sudjelovanje u novom, trećem europskom paketu pomoći kojim će Španjolska dati Grčkoj deset od ukupno 86 milijardi eura.
Vlada desnog centra nije morala tražiti odobrenje parlamenta, no htjela je uoči izbora krajem godine pokazati čvrstu podršku u vođenju politike koju provodi u suradnji s Bruxellesom. Za novo kreditiranje Grčke glasovalo je 297 zastupnika, a protiv je bilo 20 članova ljevice. Španjolski ministar gospodarstva Luis de Guindos istaknuo je da se reforme ne mogu izbjegavati. "Sirene populizma završavaju u stvaranju iluzija", rekao u obraćanju zastupnicima. "Neodgovorne politike imaju cijenu", dodao je.

Sudjelovanje Španjolske u iznosu od 10,15 milijardi eura nazvao je "značajnim". Grčka na temelju ranijih financijskih aranžmana već duguje Španjolskoj 26 milijuna eura. Inigo Errejón, jedan od vođa Podemosa, stranke koja se protivi mjerama štednje, rekao je kako rasprava o Grčkoj služi vladi kao propaganda. Španjolska je izašla iz petogodišnje recesije, a vlada u Madridu ove godine očekuje 3,3 postotni gospodarski rast, dvostruko veći od prosjeka zemalja eurozone. Za iduću godinu najavljuje rast od tri posto. No, stopa nezaposlenosti iznosi 22,4 posto i nakon grčke je druga u Europskoj uniji.

Ministri financija eurozone u petak su dali zeleno svjetlo novom paketu pomoći koji je spriječio Grke da napuste eurozonu, ali ih je obvezao na teške mjere štednje. Finska, jedna od najžešćih protivnika novog ulijevanja novca u Grčku, u četvrtak je odobrila paket pomoći. Njemačka će glasovati u srijedu.

STRATEGYKANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Trgovački maloprodajni lanac Studenac preuzeo je trgovački lanac Duravit Trgovina, koji posluje u 13 maloprodajnih objekata na području Pule i okolice te zapošljava više od 40 zaposlenika, izvijestili su u četvrtak iz Studenca. 

SEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina.