19.08.2015 07:20
MADRID, 18. kolovoza 2015. (Hina), Španjolski parlament odobrio je u utorak sudjelovanje u novom, trećem europskom paketu pomoći kojim će Španjolska dati Grčkoj deset od ukupno 86 milijardi eura.
Vlada desnog centra nije morala tražiti odobrenje parlamenta, no htjela je uoči izbora krajem godine pokazati čvrstu podršku u vođenju politike koju provodi u suradnji s Bruxellesom. Za novo kreditiranje Grčke glasovalo je 297 zastupnika, a protiv je bilo 20 članova ljevice. Španjolski ministar gospodarstva Luis de Guindos istaknuo je da se reforme ne mogu izbjegavati. "Sirene populizma završavaju u stvaranju iluzija", rekao u obraćanju zastupnicima. "Neodgovorne politike imaju cijenu", dodao je.

Sudjelovanje Španjolske u iznosu od 10,15 milijardi eura nazvao je "značajnim". Grčka na temelju ranijih financijskih aranžmana već duguje Španjolskoj 26 milijuna eura. Inigo Errejón, jedan od vođa Podemosa, stranke koja se protivi mjerama štednje, rekao je kako rasprava o Grčkoj služi vladi kao propaganda. Španjolska je izašla iz petogodišnje recesije, a vlada u Madridu ove godine očekuje 3,3 postotni gospodarski rast, dvostruko veći od prosjeka zemalja eurozone. Za iduću godinu najavljuje rast od tri posto. No, stopa nezaposlenosti iznosi 22,4 posto i nakon grčke je druga u Europskoj uniji.

Ministri financija eurozone u petak su dali zeleno svjetlo novom paketu pomoći koji je spriječio Grke da napuste eurozonu, ali ih je obvezao na teške mjere štednje. Finska, jedna od najžešćih protivnika novog ulijevanja novca u Grčku, u četvrtak je odobrila paket pomoći. Njemačka će glasovati u srijedu.

M&A procesZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Infinum u kategoriji velikih tvrtki, Q agency u kategoriji srednjih i The Productive Company u kategoriji malih najbolji su poslodavci u 2022. godini, pokazuju rezultati istraživanja zadovoljstva zaposlenika, koje je portal MojPosao proveo u 67 tvrtki.

ZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je u četvrtak da ulazak Hrvatske u schengenski prostor te potpisivanje Konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a predstavljaju snažan poticaj hrvatskom gospodarstvu. 

ZAGREB, 9. prosinca 2022. (Hina) - Do ponedjeljka 5. prosinca poslodavci su svojim zaposlenima uz redovne mjesečne plaće tijekom ove godine isplatili i oko 7,71 milijardi kuna neoporezivih naknada, piše u petak Večernji list. 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) pokrenuli su prvi hrvatski deep-tech venture builder Nuqleus, odnosno novi program za povezivanje znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startup ekosustava, a prijave na njega traju do 15. siječnja iduće godine, priopćeno je u srijedu s FER-a.

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Radnici zagrebačke Čistoće prosvjedovali su u srijedu ispred ulaza u zgradu Čistoće tražeći povećanje plaća najslabije plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga, te su najavili prekid rada na Božić ako im se ne ispune zahtjevi.