18.08.2015 07:24
SISAK, 17. kolovoza 2015.(Hina), Zbog neisplate dviju plaća i uskraćivanja prava iz kolektivnog ugovora oko 140 zaposlenika sisačkog Metalinga štrajka već tjedan dana, a za utorak su najavili mirni prosvjed gradskim ulicama, te ispred županijske Uprave, gdje očekuju da će im se obratiti netko iz županijske vlasti.
Prvi put nakon početka štrajka predstavnici sindikata razgovarali su s direktorom Metalinga Davorinom Živkovićem, koji im je rekao da ulaže dodatne napore kako bi se naplatili svi obavljeni radovi i pronašao novac za zaostale plaće. Po izjavi glavnog sindikalnog povjerenika Tihomira Sovića, direktor ih je zamolio da još dva dana ne poduzimaju nikakve sindikalne akcije jer očekuje da bi kroz to vrijeme mogao osigurati barem dio sredstava za isplatu plaća.

"S obzirom da nikakav konkretan dogovor o isplati plaća nismo postigli, ostali smo pri odluci o mirnom prosvjedu. Štoviše, pozivam i druge građane, posebno obespravljene radnike, da nam se priključe", rekao je Sović. Potporu radnicima Metalinga već je uputilo više udruga i stranaka, a uz njih će na javnom prosvjedu biti i predstavnici Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak koji su u ponedjeljak pljeskom dočekani među među štrajkašima, kojima su došli izraziti solidarnost.

"Vjerujemo da će i drugi slijediti primjer radničke solidarnosti i priključiti nam se. Napokon, radnici su stvarali ovu zemlju i sada moramo biti zajedno", rekao je glasnogovornik rafinerijskog Stožera Predrag Sekulić. U ponedjeljak su raskinuti ugovori o radu tridesetak radnika zaposlenih na određeno vrijeme, koji su godinama radili u Metalingu.

Poticanje ulaganjaZAGREB, 6. prosinca 2022. (Hina) - Prihodi IT industrije u Hrvatskoj u 2021. premašili su 32 milijarde kuna, što je 15 posto više nego u 2020. te 57 posto više nego prije pet godina, ali plaće zaostaju za Europom, zbog čega toj industriji sve više nedostaje radnika, pa bi bilo dobro da IT dobije veću podršku države, poručeno je u utorak s konferencije Hrvatske gospodarske komore (HGK) o IT-ju.

ŽENEVA, 6. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Zrakoplovni sektor ponovo će u 2023. godini poslovati u plusu, nakon dvije godine gubitaka, zahvaljujući stabilizaciji prometa nakon ublažavanja covid restrikcija, prognozirala je u utorak Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA). 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom su porasle za 17,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime su povećane 21. mjesec zaredom na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) u ponedjeljak je pozdravila skorašnje potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, najavljeno za 7. prosinca u Washingtonu, koje će značiti manje financijsko i administrativno opterećenje za poduzeća koja izravno posluju.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth u ponedjeljak je stekao većinski udio u društvu Yellow Submarine, koje upravlja vodećim brendom premium burgera u središnjoj Europi Submarine, priopćeno je iz tog fonda.