18.08.2015 07:24
SISAK, 17. kolovoza 2015.(Hina), Zbog neisplate dviju plaća i uskraćivanja prava iz kolektivnog ugovora oko 140 zaposlenika sisačkog Metalinga štrajka već tjedan dana, a za utorak su najavili mirni prosvjed gradskim ulicama, te ispred županijske Uprave, gdje očekuju da će im se obratiti netko iz županijske vlasti.
Prvi put nakon početka štrajka predstavnici sindikata razgovarali su s direktorom Metalinga Davorinom Živkovićem, koji im je rekao da ulaže dodatne napore kako bi se naplatili svi obavljeni radovi i pronašao novac za zaostale plaće. Po izjavi glavnog sindikalnog povjerenika Tihomira Sovića, direktor ih je zamolio da još dva dana ne poduzimaju nikakve sindikalne akcije jer očekuje da bi kroz to vrijeme mogao osigurati barem dio sredstava za isplatu plaća.

"S obzirom da nikakav konkretan dogovor o isplati plaća nismo postigli, ostali smo pri odluci o mirnom prosvjedu. Štoviše, pozivam i druge građane, posebno obespravljene radnike, da nam se priključe", rekao je Sović. Potporu radnicima Metalinga već je uputilo više udruga i stranaka, a uz njih će na javnom prosvjedu biti i predstavnici Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak koji su u ponedjeljak pljeskom dočekani među među štrajkašima, kojima su došli izraziti solidarnost.

"Vjerujemo da će i drugi slijediti primjer radničke solidarnosti i priključiti nam se. Napokon, radnici su stvarali ovu zemlju i sada moramo biti zajedno", rekao je glasnogovornik rafinerijskog Stožera Predrag Sekulić. U ponedjeljak su raskinuti ugovori o radu tridesetak radnika zaposlenih na određeno vrijeme, koji su godinama radili u Metalingu.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKASEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina. 

LONDON, 18. svibnja 2022 (Hina) - Netflix je otpustio oko 150 djelatnika, mjesec dana nakon što je objavio da prvi puta u zadnjih deset godina gubi pretplatnike. 

ZAGREB, 17. svibnja 2022. (Hina) - Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja i postati njegov izvoznik, ocjenjuje se u analizi konzultantske tvrtke Smarter u kojoj se ističe da Hrvatska proizvodi više suncokreta nego što joj treba, ali i znatno manje ulja od vlastitih potreba.

LONDON, 17. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Britanska stopa nezaposlenosti na početku je godine bila najniža u više od 47 godina, pokazuju službeni podaci, no plaće su nastavile zaostajati za rastućom inflacijom.