14.08.2015 08:00
ZAGREB, 13. kolovoza 2015. (Hina), Tiskara Vjesnik d.d. u prvih šest mjeseci ove godine imala je čak 21 posto manje prihode nego u istom razdoblju lani te je ostvarila gubitak od 3,52 milijuna kuna, navedeno je u polugodišnjem izvješću o provedbi financijskog restrukturiranja Vjesnika d.d. u predstečajnoj nagodbi. 
Prema izvješću objavljenom na stranicama Financijske agencije (Fine), Vjesnik d.d. je od početka godine do kraja lipnja ostvario ukupne prihode od 33,12 milijuna kuna, dok su istovremeno rashodi bili 36,65 milijuna kuna. Prihodi od prodaje usluge tiskanja od 30,62 milijuna kuna čine 92 posto ukupnih prihoda Vjesnika d.d, tiskare u većinskom državnom vlasništvu sa dvjestotinjak radnika koji oko polovicu tih prihoda ostvaruju tiskajući izdanja Europapress Holdinga (EPH), medijske kompanije u većinskom vlasništvu zagrebačkog odvjetnika Marijana Hanžekovića.

U izvješću se navodi i da je ukupna imovina Vjesnika d.d. krajem lipnja iznosila 89,6 milijuna kuna, što je za 128,4 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju prošle godine pri čemu se bilježi smanjenje dugotrajne i kratkotrajne imovine. Iskazano smanjenje dugotrajne imovine odnosi se na zemljište i nekretnine u kompleksu nekadašnjeg NIŠPRO-a Vjesnik namijenjenih prodaji, a dio nekretnina Vjesnika d.d. u predstečajnoj nagodbi krajem 2013. bio je prodan Ministarstvu financija za 160 milijuna kuna. U izvješću je navedeno i da potraživanja Vjesnika prema Ministarstvu financija iznose 9,38 milijuna kuna, a koja će biti plaćena prijebojem s ostalim tijelima javne uprave i trgovačkim društvima u većinskom državnom vlasništvu kada ti vjerovnici prenesu svoja potraživanja s Vjesnika d.d. na Ministarstvo financija. Za istaknuti je i da je Ministarstvo financija najavilo da je zainteresirano za otkup svih nekretnina i zemljišta nekadašnjeg NIŠPRO Vjesnika svojevremeno procijenjenih na 80 milijuna eura.

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu počeo je i proces uknjiženja vlasništva nad nekretninama i zemljištem te, kako mnogi ističu, najvrednije građevinske parcele u središtu Zagreba. Temeljem dogovora suvlasnika, pravo na 60,6 posto vlasništva polažu država i tiskara Vjesnik d.d., Allegheny Financial bivšeg većinskog vlasnika EPH Ninoslava Pavića i partnera polaže pravo na gotovo 12 posto, a nešto manje od 11 posto imaju Styria preko Večernjeg lista te Tisak u sklopu Agrokora Ivice Todorića. Na tu zajedničku prijavu predlagatelja nije bilo protivljenja predstavnika Državnog odvjetništva.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAHALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.

ZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.