11.08.2015 08:11
SEOUL, 10. kolovoza 2015. (Hina/Reuters), Sjeverna Koreja traži strane investitore koji bi uložili 39 milijuna dolara u novu pivovaru u Wonsanu, lučkom gradu na istoku zemlje za koji vođa Kim Jong Un ima velike ambicije. 
Izolirana komunistička zemlja nedavno je objavila listu od sto investicijskih projekata u poslovnoj zoni Wonsan-Kumgang, planinskoj regiji u kojoj se nalaze Kimove palače i ljetna rezidencija. "Žele stvoriti novo poslovno i turističko središte istočne Azije", rekao je Michael Spavor, neovisni konzultant koji pomaže investicijskom odboru Wonsana u prikupljanju više od 150 milijuna dolara za te projekte, uključujući pivovaru koja bi trebala proizvoditi 50 milijuna litara piva godišnje. "Cijelo je područje jako lijepo, na obali je i ima iste kvalitete i infrastrukturu koja je nekoć atraktivnima učinila Shenzhen i Hong Kong", dodao je Spavor koji će idući mjesec u Pyongyang dovesti skupinu investitora. U Sjevernoj Koreji je 20 poslovnih zona koje posluju autonomno i u kojima vrijede druga pravila od ostatka zemlje, čak i ono koje stranim tvrtkama dopušta da tuže državu ako prekrši ugovor. Ipak, ta siromašna država čije se gospodarstvo sovjetskog tipa sve više okreće tržištu, dosad nije bila osobito uspješna u privlačenju stranih ulaganja.

Brojne investitore odvraća izolacija vlade u Pyongyangu koja je pod teškim međunarodnim sankcijama zbog nuklearnog programa i kršenja ljudskih prava. U Wonsanu se planira gradnja autobusnog kolodvora, restorana i benzinskih crpki, kao i obnova zapuštenog državnog hotela na samoj obali vrijedna 90 milijuna dolara. Zbog slabe infrastrukture i sve veće potražnje brojni sjevernokorejski gradovi proizvode vlastito pivo. Ipak, nijedan ne prodaje kao Taedonggang Beer, veliki proizvođač u tvornici "sklepanoj" iz starih britanskih dijelova koju je osobno naručio preminuli čelnik Kim Jong Il. To pivo smatraju boljim od slabijih južnokorejskih vrsta piva, od čega se ljudima u Seulu diže kosa na glavi. "Sjevernokorejska piva odličnog su okusa i unatoč velikoj potražnji na istočnoj obali, u toj regiji ne postoji nijedna velika pivovara koja bi je mogla zadovoljiti", rekao je Spavor.

STRATEGYKANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Trgovački maloprodajni lanac Studenac preuzeo je trgovački lanac Duravit Trgovina, koji posluje u 13 maloprodajnih objekata na području Pule i okolice te zapošljava više od 40 zaposlenika, izvijestili su u četvrtak iz Studenca. 

SEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina.