11.08.2015 08:11
SEOUL, 10. kolovoza 2015. (Hina/Reuters), Sjeverna Koreja traži strane investitore koji bi uložili 39 milijuna dolara u novu pivovaru u Wonsanu, lučkom gradu na istoku zemlje za koji vođa Kim Jong Un ima velike ambicije. 
Izolirana komunistička zemlja nedavno je objavila listu od sto investicijskih projekata u poslovnoj zoni Wonsan-Kumgang, planinskoj regiji u kojoj se nalaze Kimove palače i ljetna rezidencija. "Žele stvoriti novo poslovno i turističko središte istočne Azije", rekao je Michael Spavor, neovisni konzultant koji pomaže investicijskom odboru Wonsana u prikupljanju više od 150 milijuna dolara za te projekte, uključujući pivovaru koja bi trebala proizvoditi 50 milijuna litara piva godišnje. "Cijelo je područje jako lijepo, na obali je i ima iste kvalitete i infrastrukturu koja je nekoć atraktivnima učinila Shenzhen i Hong Kong", dodao je Spavor koji će idući mjesec u Pyongyang dovesti skupinu investitora. U Sjevernoj Koreji je 20 poslovnih zona koje posluju autonomno i u kojima vrijede druga pravila od ostatka zemlje, čak i ono koje stranim tvrtkama dopušta da tuže državu ako prekrši ugovor. Ipak, ta siromašna država čije se gospodarstvo sovjetskog tipa sve više okreće tržištu, dosad nije bila osobito uspješna u privlačenju stranih ulaganja.

Brojne investitore odvraća izolacija vlade u Pyongyangu koja je pod teškim međunarodnim sankcijama zbog nuklearnog programa i kršenja ljudskih prava. U Wonsanu se planira gradnja autobusnog kolodvora, restorana i benzinskih crpki, kao i obnova zapuštenog državnog hotela na samoj obali vrijedna 90 milijuna dolara. Zbog slabe infrastrukture i sve veće potražnje brojni sjevernokorejski gradovi proizvode vlastito pivo. Ipak, nijedan ne prodaje kao Taedonggang Beer, veliki proizvođač u tvornici "sklepanoj" iz starih britanskih dijelova koju je osobno naručio preminuli čelnik Kim Jong Il. To pivo smatraju boljim od slabijih južnokorejskih vrsta piva, od čega se ljudima u Seulu diže kosa na glavi. "Sjevernokorejska piva odličnog su okusa i unatoč velikoj potražnji na istočnoj obali, u toj regiji ne postoji nijedna velika pivovara koja bi je mogla zadovoljiti", rekao je Spavor.

M&A procesZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Infinum u kategoriji velikih tvrtki, Q agency u kategoriji srednjih i The Productive Company u kategoriji malih najbolji su poslodavci u 2022. godini, pokazuju rezultati istraživanja zadovoljstva zaposlenika, koje je portal MojPosao proveo u 67 tvrtki.

ZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je u četvrtak da ulazak Hrvatske u schengenski prostor te potpisivanje Konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a predstavljaju snažan poticaj hrvatskom gospodarstvu. 

ZAGREB, 9. prosinca 2022. (Hina) - Do ponedjeljka 5. prosinca poslodavci su svojim zaposlenima uz redovne mjesečne plaće tijekom ove godine isplatili i oko 7,71 milijardi kuna neoporezivih naknada, piše u petak Večernji list. 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) pokrenuli su prvi hrvatski deep-tech venture builder Nuqleus, odnosno novi program za povezivanje znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startup ekosustava, a prijave na njega traju do 15. siječnja iduće godine, priopćeno je u srijedu s FER-a.

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Radnici zagrebačke Čistoće prosvjedovali su u srijedu ispred ulaza u zgradu Čistoće tražeći povećanje plaća najslabije plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga, te su najavili prekid rada na Božić ako im se ne ispune zahtjevi.