10.08.2015 08:41
SINJ, 8. kolovoza 2015. (Hina), Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić izjavio je u subotu novinarima da je radnicima Imunološkog zavoda isplaćena prva od četiri zaostale plaće čime je, smatra, izbjegnut stečaj te ustanove. 
"Paralelno rješavamo zaostale plaće. Naravno tu je prije svega uprava nadležna i vidim da je jučer isplaćena ta prva plaća. Ali ono što je još važnije isplaćeni su i zaostaci za doprinose", rekao je Grčić novinarima u Sinju, gdje je bio na svečanosti otvaranja Muzeja Sinjske alke u sklopu obilježavanja 300. obljetnice Alke. Upitan je li isplatom plaće za ožujak izbjegnut stečaj odgovorio je kako se nada da jest. Na upit kada će osigurati novac za isplatu preostale tri plaće, rekao je da je to proces koji teče paralelno s preoblikovanjem Zavoda iz dioničkog društva u državnu ustanovu za obavljanje djelatnosti zdravstva. "Nadamo se da će u konačnici cijela situacija biti na dobrobit svih zaposlenika Imunološkog zavoda", zaključio je Grčić.

Vlada ja na sjednici krajem srpnja odlučila da će Imunološki zavod postat državna zdravstvena ustanova koja će se iz dioničkog društva preoblikovati u ustanovu za obavljanje djelatnosti zdravstva, u vlasništvu države u okviru Ministarstva zdravlja. Za preoblikovanje su zaduženi Ministarstvo zdravlja i Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI). Oni u roku od 90 dana moraju pripremiti uredbu kako bi se u proračunu za iduću godinu mogao osigurati novac za rad Zavoda. Odluka o preoblikovanju Imunološkog zavoda uslijedila je nakon neuspjele privatizacije, tijekom koje je početkom srpnja Vlada odbila ponudu društva Visia Croatica za kupnju državnog portfelja u Imunološkom zavodu.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji je također bio na svečanosti otvaranja Muzeja, pozvao je zainteresirane građane da se uključe u javnu raspravu o nacrtu Zakona o poticanju ulaganja koji predviđa dodatne pogodnosti za velike investitore. "Prijedlog je u javnoj raspravi i pozivam gospodarstvenike i investitore da sudjeluju u izradi tog zakona koji bi trebao u sedam godina zaposliti desetke tisuća ljudi", rekao je Vrdoljak novinarima. To je, kaže, kompliciran zakon koji predstavlja implementaciju industrijske strategije i politike kojoj je cilj reindustrijalizacija Hrvatske do 2020. godine. "Jednom riječju, svaki investitor koji ulaže u industriju koji ulaže u RH će birati na koji način želi da ga država prati. Mi nemamo univerzalna rješenja već imamo lepezu, obzirom da svaka industrija nije ista te nema iste zahtjeve", pojasnio je Vrdoljak. Želja mu je, kaže, da budemo, fleksibilna, brza, stabilna i sigurna država, da oni koji žele investirati u njoj mogu birati uvjete, koji će, nakon što ih odaberu, biti zadržani dugi niz godina.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAHALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.

ZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.