06.08.2015 07:59
LJUBLJANA, 5. kolovoza 2015. Hina, Vrijednost dionice Telekoma Slovenije u srijedu je u prvih pola sata trgovanja na Ljubljanskoj burzi pala za skoro osam posto, na 87 eura, nakon jučerašnje potvrde da je britanski fond Cinven konačno odustao od kupnje slovenskog nacionalnog operatera.
Do naglog pada vrijednosti dionice dolazi u trenutku kad država kao većinski vlasnik još ne zna hoće li privatizacijski postupci koje je slovenska vlada obećala Europskoj komisiji biti nastavljeni. Britanski fond Cinven koji je za kupnju dao jedinu obvezujuću ponudu svoj je razlog odustajanja objasnio premalom ekonomičnošću posla, ali i političkim utjecajima na privatizaciju u Sloveniji, te volatilnošću poslovnog okoliša. Ljubljansko "Delo" navodi da je krah drugog pokušaja prodaje slovenskog nacionalnog operatera u zadnjih sedam godina izazvan spekulacijama onih dioničara koji su dionice kupovali po 90 i 100 eura, nadajući se visokom profitu nakon što ga preuzme strani kupac, u čemu su se preračunali. Odustajanje britanskog investitora dvije manje stranke u vladi premijera Mire Cerara ocijenile su pozitivno jer se protive prevelikoj prodaji državne imovine. Sam premijer stvar nije želio komentirati.

Ekonomist Jože Mencinger, prvopotpisani pod peticiju protiv prodaje državnih poduzeća, izjavio je za Slovensku televiziju da je dobro što Telekom neće biti prodan nego ostati u državnom vlasništvu te da Europska komisija od prijašnje vlade nije imala pravo tražiti obećanje da će prodavati državna poduzeća. Slovenski mediji iznose spekulacije da će Telekom Slovenije možda ipak biti prodan nekom od austrijskih operatera koji dobro poznaju slovensko tržište. To bi Austrijancima ujedno moglo pomoći u nastojanju da uđu u vlasničku strukturu telekom tvrtki u Srbiji, gdje slovenski menadžeri i investitori imaju dobre kontakte, ali da Telekom Slovenije prije toga treba dokapitalizirati, a njegovo poslovanje optimizirati u skladu s europskim standardima. Slovenski državni holding (SDH) koji vodi postupke privatizacije u ovoj je rundi prodavao 72,75 posto dionica slovenskog teleoperatera čija je tržišna kapitalizacija na Ljubljanskoj burzi krajem prošlog tjedna iznosila 670 milijuna eura. Slovenija je računala da će dobiti ponude od oko 900 milijuna eura, ali se na na tender javio samo britanski fond, dok je njemački Telekom dao samo neobvezujuću ponudu koja nije odgovarala vlasnicima.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.