04.08.2015 07:55
POREČ, 3. kolovoza 2015. Hina, Komunalna tvrtka "Odvodnja Poreč" potpisala je u ponedjeljak ugovor za izgradnju četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i izgradnju pogona za solarno sušenje i kompostiranje mulja, vrijedan nešto više od 291 milijun kuna bez PDV-a. 
Ugovor je potpisan u sklopu projekta sustava odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda grada Poreča sa zajednicom ponuditelja koju čine francuska tvrtka Degremont i austrijski Strabag AG, izabranima između devet ponuditelja. Projekt Poreč, rečeno je, među najvećim je javnim infrastrukturnim projektima na području Istre. Ukupno je vrijedan 501 milijun kuna, od čega je nepovratni udjel iz EU 371 milijun kuna, ili 74 posto. Projekt se provodi u Poreču i trima općinama Tar-Vabrigi, Funtani i Vrsaru, koji u sufinanciranju projekta sudjeluju s osam posto. Grad Poreč i okolne općine dobit će četiri nova uređaja za pročišćavanje otpadnih voda membransko-biološke tehnologije i to na mjestima: Lanterni u blizini Tara, Poreču sjever, Poreču jug i Petalonu u Vrsaru, gdje će se otpadne vode pročišćavati do najvišega, trećeg stupnja, u skladu s hrvatskim i europskim propisima.

Kvaliteta otpadnih voda s četiri nova pročišćivača moći će ispuniti i zahtjeve za navodnjavanje zelenih površina i poljoprivrede u regiji bez daljnjeg opterećivanja sustava vodoopskrbe. Pogon za solarno sušenje mulja bit će na Poreču sjever, a za kompostiranje mulja na mjestu odlagališta otpada Košambri. Takav mulj moći će se upotrebljavati u poljoprivredi, parkovima i na drugim zelenim površinama, npr. za hidrosjetvu pri ozelenjavanju okoliša na prometnicama ili za proizvodnju bioplina i energije. Projekt sustava odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda grada Poreča provodi se kroz pet ugovora, a uz današnji ugovor potpisana su još tri: ugovor za nadzor nad provedbom projekta, ugovor za izgradnju proširenja kanalizacijske mreže na dodatna naselja te ugovor za premještanje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i rekonstrukciju kanalizacijske mreže. Realizacija tih ugovora je u tijeku.

Poticanje ulaganjaZAGREB, 6. prosinca 2022. (Hina) - Prihodi IT industrije u Hrvatskoj u 2021. premašili su 32 milijarde kuna, što je 15 posto više nego u 2020. te 57 posto više nego prije pet godina, ali plaće zaostaju za Europom, zbog čega toj industriji sve više nedostaje radnika, pa bi bilo dobro da IT dobije veću podršku države, poručeno je u utorak s konferencije Hrvatske gospodarske komore (HGK) o IT-ju.

ŽENEVA, 6. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Zrakoplovni sektor ponovo će u 2023. godini poslovati u plusu, nakon dvije godine gubitaka, zahvaljujući stabilizaciji prometa nakon ublažavanja covid restrikcija, prognozirala je u utorak Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA). 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom su porasle za 17,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime su povećane 21. mjesec zaredom na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) u ponedjeljak je pozdravila skorašnje potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, najavljeno za 7. prosinca u Washingtonu, koje će značiti manje financijsko i administrativno opterećenje za poduzeća koja izravno posluju.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth u ponedjeljak je stekao većinski udio u društvu Yellow Submarine, koje upravlja vodećim brendom premium burgera u središnjoj Europi Submarine, priopćeno je iz tog fonda.