04.08.2015 07:55
POREČ, 3. kolovoza 2015. Hina, Komunalna tvrtka "Odvodnja Poreč" potpisala je u ponedjeljak ugovor za izgradnju četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i izgradnju pogona za solarno sušenje i kompostiranje mulja, vrijedan nešto više od 291 milijun kuna bez PDV-a. 
Ugovor je potpisan u sklopu projekta sustava odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda grada Poreča sa zajednicom ponuditelja koju čine francuska tvrtka Degremont i austrijski Strabag AG, izabranima između devet ponuditelja. Projekt Poreč, rečeno je, među najvećim je javnim infrastrukturnim projektima na području Istre. Ukupno je vrijedan 501 milijun kuna, od čega je nepovratni udjel iz EU 371 milijun kuna, ili 74 posto. Projekt se provodi u Poreču i trima općinama Tar-Vabrigi, Funtani i Vrsaru, koji u sufinanciranju projekta sudjeluju s osam posto. Grad Poreč i okolne općine dobit će četiri nova uređaja za pročišćavanje otpadnih voda membransko-biološke tehnologije i to na mjestima: Lanterni u blizini Tara, Poreču sjever, Poreču jug i Petalonu u Vrsaru, gdje će se otpadne vode pročišćavati do najvišega, trećeg stupnja, u skladu s hrvatskim i europskim propisima.

Kvaliteta otpadnih voda s četiri nova pročišćivača moći će ispuniti i zahtjeve za navodnjavanje zelenih površina i poljoprivrede u regiji bez daljnjeg opterećivanja sustava vodoopskrbe. Pogon za solarno sušenje mulja bit će na Poreču sjever, a za kompostiranje mulja na mjestu odlagališta otpada Košambri. Takav mulj moći će se upotrebljavati u poljoprivredi, parkovima i na drugim zelenim površinama, npr. za hidrosjetvu pri ozelenjavanju okoliša na prometnicama ili za proizvodnju bioplina i energije. Projekt sustava odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda grada Poreča provodi se kroz pet ugovora, a uz današnji ugovor potpisana su još tri: ugovor za nadzor nad provedbom projekta, ugovor za izgradnju proširenja kanalizacijske mreže na dodatna naselja te ugovor za premještanje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i rekonstrukciju kanalizacijske mreže. Realizacija tih ugovora je u tijeku.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKASEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina. 

LONDON, 18. svibnja 2022 (Hina) - Netflix je otpustio oko 150 djelatnika, mjesec dana nakon što je objavio da prvi puta u zadnjih deset godina gubi pretplatnike. 

ZAGREB, 17. svibnja 2022. (Hina) - Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja i postati njegov izvoznik, ocjenjuje se u analizi konzultantske tvrtke Smarter u kojoj se ističe da Hrvatska proizvodi više suncokreta nego što joj treba, ali i znatno manje ulja od vlastitih potreba.

LONDON, 17. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Britanska stopa nezaposlenosti na početku je godine bila najniža u više od 47 godina, pokazuju službeni podaci, no plaće su nastavile zaostajati za rastućom inflacijom.