31.07.2015 08:05
ZAGREB, 30. srpnja 2015. (Hina), Udruga poslodavaca u zdravstvu zatražila je u četvrtak da se u skladu s njihovim prijedlozima povećaju cijene nekih zdravstvenih usluga kako bi sve bolnice mogle pokriti svoje troškove. 
Udruga poslodavaca u zdravstvu navodi da je 16 od 31 bolnice obuhvaćene nacionalnim planom razvoja u šestomjesečnom razdoblju uspjelo fakturirati svoje mjesečne limite iznad maksimalnog iznosa, a ostale bolnice svojim su fakturama prosječno doseglnule oko 95 posto limita. U povodu današnjeg istupa ministra zdravlja Siniše Varge o poslovanju bolnica, Udruga poslodavaca u zdravstvu u priopćenju navodi kako je zadovoljna finacijskim poslovanjem bolničkih ustanova, ali traži da se povećaju cijene nekih zdravstvenih usluga. Udruga ističe kako nije zadovoljna cijenama nekih zdravstvenih usluga koje "nisu ni blizu realnih okvira", zbog čega se događa da pojedine bolnice fakturiraju manje iznose nego što je njihov realno ostvaren rad. Po stajalištu iz te udruge, podatci Ministarstva zdravlja o poslovanju bolnica u prvoj polovici godine potvrdili su njihova prijašnja očekivanja da će se izlaskom HZZO-a iz državne riznice unaprijediti financijsko poslovanje bolnica.

Trećina bolnica u sanaciji u prvoj polovici ove godine ostvarila je pozitivan rezultat, što je popraćeno većim brojem pruženih zdravstvenih usluga i smanjenjem lista čekanja, pokazala je analiza Ministarstva zdravlja u kojem očekuju da će ostale bolnice do kraja godine, nastavi li se takav trend, doći na pozitivnu nulu ili ostvariti pozitivan rezultat. Po podatcima Ministarstva zdravlja, kliničke bolnice smanjile su dugove za 56 posto, a opće bolnice za 94 posto. Ministar zdravlja Siniša Varga objasnio je novinarima da su bolnice u prvoj polovici godine postigle višestruko bolje rezultate nego u istom razdoblju lani ponajprije zahvaljujući izlasku HZZO-a iz državne riznice te uvođenju novih modela ugovaranja s HZZO-om, plaćanju po izvršenju u drugom kvartalu 2015. i početku provedbe Nacionalnog plana za ovu godinu.

Udruga napominje da je gubitak bolnica u prvih šest mjeseci ove godine bio oko 170 milijuna kuna, što je po njihovim podatcima 500 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju lani. Više od 50 posto bolnica svojim radom opravdalo je novac dobiven od HZZO-a, navodi ta udruga i dodaje da je u lipnju 2015. HZZO dijelu bolnica platio oko 300 milijuna kuna za usluge ostvarene iznad limita te za određene posebne programe i posebno skupe lijekove. Time se, ističe ta udruga, potvrđuje njezino stajalište da prošlogodišnji proračun od 6,9 milijarda kuna za bolnički zdravstveni sustav neće biti dostatan te da je povećanje bolničkog proračuna HZZO-a na 8,2 milijarde kuna bilo nužno.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAHALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.

ZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.