29.07.2015 08:00
PULA, 28. srpnja 2015. Hina, Povjerenik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije u pulskom Uljaniku Rajko Kutlača izjavio je u utorak kako očekuje da će vijećnici pulskoga Gradskog vijeća na sjednici u četvrtak dignuti ruke za isplatu 700 tisuća kuna Tvornici električnih uređaja i strojeva (TESU), što bi bilo dovoljno za isplatu jedne plaće koju stotinjak radnika nije dobilo od ožujka. 
Kutlača je na konferenciji za novinare u Puli rekao kako tu nije riječ o novcu koji "grad daje iz svojeg portfelja", nego o izmjeni ugovora između TESU-a i grada kojim je ta tvrtka prije nekoliko godina gradu prepisala zemljište na ime duga za komunalnu naknadu i vodne doprinose. Istaknuo je kako je zemljište i tada vrijedilo znatno više od duga. "Na zahtjev TESU-a sada će se na sjednici Gradskog vijeća tražiti da se taj ugovor revidira tako da grad isplati tvrtki 700 tisuća kuna", rekao je Kutlača, dodajući kako to nije novac koji će grad darovati TESU-u, nego novac te tvrtke koji "stoji kod grada i koji je ugovorom iz 2013. godine prešao na stranu grada".

Kutlača je danas izražio žaljenje što se stanje u vezi sa sudbinom te tvrtke, čiji su radnici dobili zadnju plaću za veljaču, još nije promijenilo. "TESU danas i dalje radi jer su zaposlenici odlučili nastaviti raditi i time ispuniti svoju obvezu prema kupcima jer su svjesni da jedino od njih i od tržišta mogu živjeti", rekao je Kutlača, dodajući kako su radnici TESU-a zadnju plaću dobili za veljaču te da bi ovih dana trebali dobiti plaću za ožujak.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAHALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.

ZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.