27.07.2015 08:03
DUBROVNIK, 25. srpnja 2015. (Hina), Dubrovačko Gradsko vijeće na subotnjoj sjednici nije prihvatilo prijedlog liste Srđ je Grad o utvrđivanju raskida Ugovora o koncesiji tvrđave Imperial zaključenog između Grada Dubrovnika i Razvoj Golf d.o.o. 
Nakon dvosatne rasprave, klubovi vijećnika nisu uspjeli postići dogovor, pa je tako za utvrđivanje raskida ugovora glasovalo sedam vijećnika i to vijećnik Dubrovačkog demokratskog sabora Lukša Matušić, HSLS-ov Ivo Gjaja, HSS-ova Mira Buconić, HSP AS-ov Ivan Šimunović, te Ljubo Nikolić, Ivan Viđen i Maro Kristić u ime liste Srđ je Grad. Glasova protiv nije bilo, a suzdržano je bilo 18 vijećnika, i to njih deset iz redova koalicije SDP-HNS-HSU, te pet vijećnika HDZ-a i tri vijećnika DDS-a. Predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković istaknuo je kako se klubovi vijećnika nisu uspjeli dogovoriti te da će se po hitnom postupku sazvati izvanredna sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se raspraviti i usvojiti dvije glavne stvari - činjenicu da koncesionar, odnosno tvrtka Razvoj golf nije podnijela zahtjev za izmjenu lokacije Muzeja Domovinskog rata za čiji je postav dužna osigurati prostor u prizemlju tvrđave u središnjem dijelu, te kako Gradsko vijeće nije suglasno s izmjenom lokacije za Muzej što u idejnom rješenju obnovljene tvrđave predlaže tvrtka Razvoj golf.

Vijećnik liste Srđ je Grad Ivan Viđen rekao je uvodno kako se ugovor zapravo raskinuo automatizmom, te kako je riječ samo o formalnosti koju mora utvrditi Gradsko vijeće. ''Ugovor o koncesiji potpisan je 2009. godine i tvrđava Imperial dana je u koncesiju za obavljanje turističke i ugostiteljske djelatnosti. Važno je napomenuti kako u tom trenutku nije još bio donesen 'Urbanistički plan uređenja športsko-rekreacijskog centra s golf igralištem i turističkim naseljem Bosanka sjever i Bosanka-jug' i Grad i koncesionar su u ugovor stavili članak u kojem stoji da u slučaju ako se u budućem urbanističkom planu uređenja ne definira hotelsko-ugostiteljska djelatnost za tvrđavu, da se ugovor sam po sebi raskida bez ikakvih obveza za ijednu stranu”, rekao je Viđen. Istaknuo je kako je davatelj koncesije, odnosno Grad Dubrovnik u tom slučaju dužan raspisati novi natječaj za davanje tvrđave u koncesiju. ”U UPU Bosanka sjever-jug niti jednom rječju koja se odnosi na tvrđavu Imperial ne stoji turistička i ugostiteljska djelatnost za tvrđavu već 'pretežito kulturna'. To znači da se ugovor raskida i mi smatramo da to mora konstatirati i Gradsko vijeće Grada Dubrovnika”, rekao je Viđen na sjednici.

No, gradonačelnik Andro Vlahušić kazao je da je ”pretežno kulturnu” djelatnost zatražilo Ministarstvo kulture. ”Pretežnu kulturnu djelatnost predložio je Konzervatorski odjel Ministarstva kulture i bez toga Ugovor uopće ne bi mogao tada doći pred Gradsko vijeće”, rekao je Vlahušić te dodao kako se prikupljanje dokumentacije i izdavanje lokacijskih dozvola za taj projekt sada radi u Zagrebu sukladno Zakonu o strateškim investicijama. Gradonačelnik je kazao da će investitor u slučaju utvrđivanja raskida ugovora najvjerojatnije tražiti nadoknadu štetu na arbitraži. Oporba je na takve navode istaknula kako Vlahušić provodi zastrašivanje, a kao jedan od glavnih argumenata u korist utvrđivanja raskidanja mogli su se čuti sve brojniji zahtjevi branitelja u tom smjeru. Inače, utvrđivanje raskida ugovora prosvjedom uoči sjednice Gradskog vijeća tražili su dubrovački branitelji koji su vijećnike dočekali s transparentima kojima su pozivali na ''Povratak Imperiala Dubrovniku''.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa