27.07.2015 07:55
KAIRO, 25. srpnja 2015. (Hina), Prvi teretni brodovi prošli su u subotu drugim pravcem Sueskog kanala uz snažne mjere sigurnosti, prije njegova službenog otvaranja idući mjesec. Zbog sigurnosti brodove su pratili helikopteri i borbeni brodovi. 
Izgradnja novoga kanala, koji je djelomično paralelan s postojećim, počela je prije nešto manje od godinu dana. Novi plovni put omogućit će bolju protočnost i povećanje prometa u kanalu. Ta infrastruktura, nazvana Sueski kanal Axis, duga 72 km, djelomično prati Sueski kanal koji povezuje Crveno more i Sredozemno more i zahvaljujući pojačanju prometa treba omogućiti Egiptu porast prihoda. Za novi pravac trebalo je prokopati novih 37 km te produbiti i proširiti postojeći kanal na dužini od 35 km kako bi se skratilo vrijeme prolaska brodova koji trenutačno prolaze naizmjence.

Predsjednik Abdel Fattah al Sissi počeo je ovaj projekt u kolovozu 2014. uz veliku pompu i ambiciozan cilj da ga završi za godinu dana. Službeno otvorenje je predviđeno 6. kolovoza. Postojeći Sueski kanal je izgrađen prije 146 godina i jedan je od najprometnijih plovnih putova u svijetu te važno mjesto međunarodne trgovine. Sinajski poluotok, koji graniči s kanalom uporište je islamističkih militanata, koji su nakon vojnog svrgavanja s vlasti predsjednika Mohameda Morsija 2013. ubili više stotina ljudi.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.