23.07.2015 07:30
RIJEKA, 22. srpnja 2015.(Hina), U Tvornici industrijske i brodske opreme "3. maj" (TIBO) u srijedu je održan skup radnika nakon kojeg su predstavnici Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) novinarima ponovili razloge prekida štrajka, a predstavnici većinskoga Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) izvijestili su da je počelo izjašnjavanje radnika o pokretanju novog. 
Štrajk koji je u TIBO-u počeo 16. lipnja, pokrenuo je SIKD, a jučer je, iako radnicima nisu isplaćene plaće za travanj, svibanj i lipanj prekinut s obrazloženjem da je za daljnje postupke potrebna zajednička odluka radnika, da se država očitovala da ipak nije obvezna isplatiti plaće te da zapravo nema druge strane protiv koje bi štrajkali. Predsjednik SIKD-a Bruno Bulić rekao je kako je jedna opcija da se radi i zadrže dobiveni poslovi a da se ne zna kad će biti isplaćene plaće, a druga da se ide u nastavak štrajka.

Smatra da treba pokušati zadržati kupce koji su jedino jamstvo opstanka TIBO-a i da im se mora reći hoće li dobiti naručeni proizvod koji su većim dijelom već platili. Također smatra da treba nastaviti prosvjede, da Vlada mora skrbiti o svojem poduzeću te da je ključ svega isplata plaća. "Ako plaće ne budu isplaćene u sljedećih 15 dana, radnici više ne mogu dolaziti na posao i to je kraj", rekao je. Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u TIBO-u Željko Bilić rekao je da taj sindikat od danas provodi izjašnjavanje radnika kojim će odlučiti što žele. Plaće nema, ni rješenja, ali se nećemo predati, rekao je, ističući da će sindikat, ako se radnici tako izjasne, organizirati štrajk radikalnije nego do sada.

Na pitanje nije li TIBO s 80-ak radnika premalo poduzeće da bi dva sindikata imala različita stajališta, Bilić je odgovorio da je stajalište Sindikata metalaca Hrvatske zadržati proizvodnju te da će razmisliti što će učiniti, ali se neće predati. Bulić je, pak, rekao da SIKD "nikada nije ulazio u avanture", niti će ljude dovoditi u bezizlazne situacije te da ako TIBO bude u štrajku, treba reći poslovnim partnerima, a ako štrajka ne bude, treba učiniti što se da. "Mi avanturisti nismo, a još manje ćemo slušati neke radnike koji imaju 5, 6 ili 10 apartmana, koji su u pet ili šest nadzornih odbora, imaju obrte ili imaju druge izlaze pa bi štrajkali. Gledat ćemo najslabiju kariku, onoga koji živi od rada u TIBO-u", rekao je Bulić.

Direktor TIBO-a Matko Pekić rekao je da se TIBO posljednjih mjeseci financira isključivo iz redovitog poslovanja, a najveći naručitelj je Uljanik grupa, s kojom su se dosad uspijevali dogovoriti. Uljanik je zatražio rokove isporuke opreme za jednu novogradnju, a Uprava zbog štrajka nije mogla jasno odgovoriti pa postoji bojazan da će otkazati sve poslove, dodao je. Pekić je rekao da je sadašnja uprava u 11 mjeseci ugovorila poslove vrijedne gotovo 15 milijuna kuna, a uskoro bi trebala biti gotova dokapitalizacija poduzeća vrijednim zemljištem, što bi omogućilo kreditno zaduženje za obrtna sredstva. Očekuje se da će vlasnik kontaktirti dužnike, ponajprije Brodosplit, od kojeg TIBO već godinu i pol ima nenaplećene tražbine koje su uzrokovale nastale probleme. Pekić je istaknuo da TIBO ima kakvu-takvu budućnost samo ako nastavi raditi, a na pitanje radi li se danas u TIBO-u nije znao odgovoriti.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.