23.07.2015 07:30
RIJEKA, 22. srpnja 2015.(Hina), U Tvornici industrijske i brodske opreme "3. maj" (TIBO) u srijedu je održan skup radnika nakon kojeg su predstavnici Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) novinarima ponovili razloge prekida štrajka, a predstavnici većinskoga Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) izvijestili su da je počelo izjašnjavanje radnika o pokretanju novog. 
Štrajk koji je u TIBO-u počeo 16. lipnja, pokrenuo je SIKD, a jučer je, iako radnicima nisu isplaćene plaće za travanj, svibanj i lipanj prekinut s obrazloženjem da je za daljnje postupke potrebna zajednička odluka radnika, da se država očitovala da ipak nije obvezna isplatiti plaće te da zapravo nema druge strane protiv koje bi štrajkali. Predsjednik SIKD-a Bruno Bulić rekao je kako je jedna opcija da se radi i zadrže dobiveni poslovi a da se ne zna kad će biti isplaćene plaće, a druga da se ide u nastavak štrajka.

Smatra da treba pokušati zadržati kupce koji su jedino jamstvo opstanka TIBO-a i da im se mora reći hoće li dobiti naručeni proizvod koji su većim dijelom već platili. Također smatra da treba nastaviti prosvjede, da Vlada mora skrbiti o svojem poduzeću te da je ključ svega isplata plaća. "Ako plaće ne budu isplaćene u sljedećih 15 dana, radnici više ne mogu dolaziti na posao i to je kraj", rekao je. Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u TIBO-u Željko Bilić rekao je da taj sindikat od danas provodi izjašnjavanje radnika kojim će odlučiti što žele. Plaće nema, ni rješenja, ali se nećemo predati, rekao je, ističući da će sindikat, ako se radnici tako izjasne, organizirati štrajk radikalnije nego do sada.

Na pitanje nije li TIBO s 80-ak radnika premalo poduzeće da bi dva sindikata imala različita stajališta, Bilić je odgovorio da je stajalište Sindikata metalaca Hrvatske zadržati proizvodnju te da će razmisliti što će učiniti, ali se neće predati. Bulić je, pak, rekao da SIKD "nikada nije ulazio u avanture", niti će ljude dovoditi u bezizlazne situacije te da ako TIBO bude u štrajku, treba reći poslovnim partnerima, a ako štrajka ne bude, treba učiniti što se da. "Mi avanturisti nismo, a još manje ćemo slušati neke radnike koji imaju 5, 6 ili 10 apartmana, koji su u pet ili šest nadzornih odbora, imaju obrte ili imaju druge izlaze pa bi štrajkali. Gledat ćemo najslabiju kariku, onoga koji živi od rada u TIBO-u", rekao je Bulić.

Direktor TIBO-a Matko Pekić rekao je da se TIBO posljednjih mjeseci financira isključivo iz redovitog poslovanja, a najveći naručitelj je Uljanik grupa, s kojom su se dosad uspijevali dogovoriti. Uljanik je zatražio rokove isporuke opreme za jednu novogradnju, a Uprava zbog štrajka nije mogla jasno odgovoriti pa postoji bojazan da će otkazati sve poslove, dodao je. Pekić je rekao da je sadašnja uprava u 11 mjeseci ugovorila poslove vrijedne gotovo 15 milijuna kuna, a uskoro bi trebala biti gotova dokapitalizacija poduzeća vrijednim zemljištem, što bi omogućilo kreditno zaduženje za obrtna sredstva. Očekuje se da će vlasnik kontaktirti dužnike, ponajprije Brodosplit, od kojeg TIBO već godinu i pol ima nenaplećene tražbine koje su uzrokovale nastale probleme. Pekić je istaknuo da TIBO ima kakvu-takvu budućnost samo ako nastavi raditi, a na pitanje radi li se danas u TIBO-u nije znao odgovoriti.

M&A procesZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Infinum u kategoriji velikih tvrtki, Q agency u kategoriji srednjih i The Productive Company u kategoriji malih najbolji su poslodavci u 2022. godini, pokazuju rezultati istraživanja zadovoljstva zaposlenika, koje je portal MojPosao proveo u 67 tvrtki.

ZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je u četvrtak da ulazak Hrvatske u schengenski prostor te potpisivanje Konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a predstavljaju snažan poticaj hrvatskom gospodarstvu. 

ZAGREB, 9. prosinca 2022. (Hina) - Do ponedjeljka 5. prosinca poslodavci su svojim zaposlenima uz redovne mjesečne plaće tijekom ove godine isplatili i oko 7,71 milijardi kuna neoporezivih naknada, piše u petak Večernji list. 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) pokrenuli su prvi hrvatski deep-tech venture builder Nuqleus, odnosno novi program za povezivanje znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startup ekosustava, a prijave na njega traju do 15. siječnja iduće godine, priopćeno je u srijedu s FER-a.

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Radnici zagrebačke Čistoće prosvjedovali su u srijedu ispred ulaza u zgradu Čistoće tražeći povećanje plaća najslabije plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga, te su najavili prekid rada na Božić ako im se ne ispune zahtjevi.