22.07.2015 07:09
ATENA, 21. srpnja 2015.(Hina/Reuters), Grčka vlada poslala je u utorak na usvajanje u parlament prijedlog zakona koji je uvjet njezinih međunarodnih vjerovnika za pokretanje pregovora o novom paketu pomoći vrijednom milijarde eura. 
Premijer Aleksis Cipras ima vremena do srijede navečer da progura te mjere u parlamentu. Prvi dio reformi izazvao je pobunu u njegovoj stranci prošloga tjedna i prošao je samo zahvaljujući proeuropskim oporbenim strankama. Drugi prijedlog zakona također će predstavljati test za oslabljenu većinu u parlamentu. On bi trebao staviti na snagu pravila Europske unije o sanaciji banaka. Zakonskim prijedlogom gubici banaka prebacit će se na leđa njihovih vjerovnika i dioničara a posezanje u novac poreznih obveznika bit će krajnja mjera.

Atena je s međunarodnim vjerovnicima prošlog tjedna postigla dogovor kojim će u zamjenu za financijsku pomoć tešku 86 milijarda eura provesti oštre mjere štednje. Nakon tri tjedna grčke su banke u ponedjeljak ponovno otvorene ali su ograničenja na podizanje gotovine ostala nepromjenjena osim što će se tjedni limit od 420 eura, umjesto svaki dan po 60 eura moći podići jednom tjedno. Ponedjeljak je donio i nove stope poreza pa je tako PDV za brojne proizvode i usluge povećan s 13 na 23 posto.

Njemački lanac Lidl u nedjelju je objavio oglase u grčkom tisku u kojem obavještava da se porast PDV-a neće 'prevaliti' na potrošače i da će cijene njegovih proizvoda ostati nepromijenjene.

STRATEGYKANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Trgovački maloprodajni lanac Studenac preuzeo je trgovački lanac Duravit Trgovina, koji posluje u 13 maloprodajnih objekata na području Pule i okolice te zapošljava više od 40 zaposlenika, izvijestili su u četvrtak iz Studenca. 

SEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina.