17.07.2015 08:10
PULA, 16. srpnja 2015. Hina, Saborska zastupnica i predsjednica ORaHa Mirela Holy rekla je u četvrtak u Puli kako bi država, kao vlasnik Tvornice električnih strojeva i uređaja (TESU), trebala financijskom injekcijom omogućiti nastavak proizvodnje strojeva jer interes naručitelja postoji. 
"Situacija je teška, radnicima se ne isplaćuju plaće bez obzira na činjenicu što postoje nove narudžbe i interes za nastavkom proizvodnje strojeva u ovoj tvornici," kazala je Holy novinarima nakon razgovora s članovima Uprave i radnicima TESU-a, koji su tek prije nekoliko dana dobili plaću za veljaču. Ta industrija je iznimno važna za Hrvatsku i država bi, s obzirom da je vlasnik TESU-a, trebala iskazati dobru volju da se taj problem u Puli konačno riješi, rekla je Holy. Rješenje vidi u financijskoj injekciji kako bi se uopće omogućio nastavak proizvodnje, a s obzirom da postoji interes naručitelja strojeva, ona smatra kako bi se ta situacija mogla u konačnici prebroditi. "To je vjerujem jedinstveni primjer u Hrvatskoj da su radnici i uprava na istoj strani. S obzirom da je to rijetkost u našoj državi, trebalo bi poslušati i njihove zahtjeve," rekla je Holy i dodala da ako bi rješenje problema bila privatizacija kroz Uljanik, koji je jedini iskazao interes za kupnja TESU-a, onda bi to trebalo svakako poduprijeti. "Nema razvoja industrije u Hrvatskoj ako nećemo proizvoditi strojeve i time omogućiti proizvodnju," poručila je.

Radnici Uljanik Tvornice električnih strojeva i uređaja (TESU) štrajkali su od polovice svibnja do početka srpnja, tražeći uspostavu mjesečne isplate plaća. Premda nije ispunjen taj, jedan od ključnih zahtjeva, štrajk je početkom srpnja završio, a Štrajkački odbor raspušten. Jedan od njihovih zahtjeva bio je da Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) ponovno pokrene proces privatizacije TESU-a prema najavljenom kupcu.

dioniceZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - IT tvrtka Span svrstana je među tri najbolje europske tvrtke koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine, za što je dobila i nagradu Europske komisije, Federacije europskih burzi i Udruženja europskih izdavatelja, izvijestili su u petak iz Spana.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Procjena je da desetak tisuća ljudi u Hrvatskoj plaća 'zaključani' sadržaj u online medijima, a Hrvatska je s udjelom od 8 posto na posljednjem mjestu od 20 država EU u kojima čitatelji plaćaju za vijesti, pokazuje istraživanje Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP). 

NEW YORK, 2. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki farmaceutski div Pfizer najavio je u petak da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Europi kako bi nadomjestio izgubljeni prihod nakon isteka patenata za neke lijekove i pad prodaje cjepiva protiv covida-19. 

HALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.