17.07.2015 08:10
PULA, 16. srpnja 2015. Hina, Saborska zastupnica i predsjednica ORaHa Mirela Holy rekla je u četvrtak u Puli kako bi država, kao vlasnik Tvornice električnih strojeva i uređaja (TESU), trebala financijskom injekcijom omogućiti nastavak proizvodnje strojeva jer interes naručitelja postoji. 
"Situacija je teška, radnicima se ne isplaćuju plaće bez obzira na činjenicu što postoje nove narudžbe i interes za nastavkom proizvodnje strojeva u ovoj tvornici," kazala je Holy novinarima nakon razgovora s članovima Uprave i radnicima TESU-a, koji su tek prije nekoliko dana dobili plaću za veljaču. Ta industrija je iznimno važna za Hrvatsku i država bi, s obzirom da je vlasnik TESU-a, trebala iskazati dobru volju da se taj problem u Puli konačno riješi, rekla je Holy. Rješenje vidi u financijskoj injekciji kako bi se uopće omogućio nastavak proizvodnje, a s obzirom da postoji interes naručitelja strojeva, ona smatra kako bi se ta situacija mogla u konačnici prebroditi. "To je vjerujem jedinstveni primjer u Hrvatskoj da su radnici i uprava na istoj strani. S obzirom da je to rijetkost u našoj državi, trebalo bi poslušati i njihove zahtjeve," rekla je Holy i dodala da ako bi rješenje problema bila privatizacija kroz Uljanik, koji je jedini iskazao interes za kupnja TESU-a, onda bi to trebalo svakako poduprijeti. "Nema razvoja industrije u Hrvatskoj ako nećemo proizvoditi strojeve i time omogućiti proizvodnju," poručila je.

Radnici Uljanik Tvornice električnih strojeva i uređaja (TESU) štrajkali su od polovice svibnja do početka srpnja, tražeći uspostavu mjesečne isplate plaća. Premda nije ispunjen taj, jedan od ključnih zahtjeva, štrajk je početkom srpnja završio, a Štrajkački odbor raspušten. Jedan od njihovih zahtjeva bio je da Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) ponovno pokrene proces privatizacije TESU-a prema najavljenom kupcu.

STRATEGYKANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Trgovački maloprodajni lanac Studenac preuzeo je trgovački lanac Duravit Trgovina, koji posluje u 13 maloprodajnih objekata na području Pule i okolice te zapošljava više od 40 zaposlenika, izvijestili su u četvrtak iz Studenca. 

SEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina.