17.07.2015 08:00
RIM, 16. srpnja 2015.(Hina/Reuters)Vatikanski odjeli imali su sve do lani, kada su uvedeni novi standardi u financijskom poslovanju, više od milijarde neproknjiženih eura, pokazalo je izvješće objavljeno u četvrtak. 
Kardinal George Pell, koji je dobio zadaću 'napraviti reda' u vatikanskim financijama, rekao je u prosincu da su odjeli "sklonili" milijun eura i poslovali su na zastario način tako da promet nisu prijavljivali nikakvom središnjem računovodstvenom uredu. U četvrtak je objavljeno da je ukupno bilo 1,1 milijarde eura koji nisu bili prijavljeni. Vatikan je time prvi put pobrojao sav neprijavljeni novac. Australca Pella je na novoustanovljenu dužnost vatikanskog ministra gospodarstva postavi papa Franjo, što je prekretnica jer su desestljećima za financije bili zaduženi Talijani. Pell nije rekao da se radi o pronevjeri već da su odjeli imali "gotovo odriješene ruke" u vođenju financija.

Financijsko izvješće za 2014. pokazalo je da je Sveta Stolica, uključujući njezine odjele u Rimu i veleposlanstvima diljem svijeta, imala proračunski deficit od 25,6 milijuna eura, što je u skladu s prethodnom godinom. Nasuprot tome, grad-država Vatikan koja ima zasebni proračun, ostvarila je suficit od 63,5 milijuna eura, dvostruko više nego prethodne godine. Za rast prihoda zaslužni su Vatikanski muzeji koji su privukli šest milijuna posjetitelja u godini, ali i druge kulturne aktivnosti. Otkako je 2013. izabran papa Franjo, Vatikan je počeo velike reforme kako bi prihvatio međunarodne financijske standarde i spriječio pranje novca te zatvorio mnoge sumnjive račune nakon što je izbio veliki skandal u vatikanskoj banci IOR. Od lani Vatikan primjenjuje međunarodni standard IPSAS (knjigovodstveni standardi za javni sektor) pa se revizija provodi u svim odjelima.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa