16.07.2015 07:59
ZAGREB/ZABOK, 15. srpnja 2015. (Hina), Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović je u srijedu nakon obilaska zabočke Regeneracije rekao da je ta tvrtka koja reciklira otpadni tekstil vodeća u proizvodnji materijala za izolaciju pa je važno povećati količine odvojeno prikupljenog otpadnog tekstila kako bi se smanjili njezini troškovi proizvodnje. 
Ministar je s direktorom Regeneracije Anđelkom Švaljekom obišao tvrtku i pogone u kojima se reciklira otpadni tekstil. U tvrtki u kojoj je zaposleno 200 radnika lani je reciklirano 2500 tone otpadnog tekstila. U planu je stalno povećanje recikliranja te će do 2018. Regeneracija u proizvodnju uložiti još 10 milijuna kuna. Reciklirani tekstil iz Regeneracije koristi se u građevini, automobilskoj industriji, industriji namještaja, poljoprivredi, higijeni. "Projekt sustavnog prikupljanja otpadnog tekstila iz industrije i kućanstava pokrenuli smo prije tri godine. Cilj je da do 2018. povećamo kapacitet recikliranja tvornice sa sadašnjih 8 na 20 tisuća tona. Naši osnovni ciljevi su da se realizacijom ovog projekta pozicioniramo kao jedinstvena i najveća tvrtka u toj tržišnoj niši u Europi, uz davanje snažnog doprinosa očuvanju okoliša, što smatramo za Hrvatsku kao zemlju s izuzetnim poljoprivrednim i turističkim potencijalom neizmjerno važnim, rekao je direktor Regeneracije Anđelko Švaljek.

Udio tekstilnog otpada u komunalnom otpadu u Hrvatskoj iznosi oko tri posto, a količina proizvedenog komunalnog tekstilnog otpada u 2013. iznosi oko 50.000 tona, odnosno oko 12 kilograma po stanovniku godišnje. Kako bi se povećale količine odvojenog prikupljanja tekstilnog otpada Ministarstvo zaštite okoliša i prirode izradilo je prijedlog Pravilnika o otpadnom tekstilu i obući koji se nalazi u javnoj raspravi. Kako je priopćeno iz Ministarstva, pravilnik će građanima omogućiti da tekstilni otpad ostavljaju u posebnim spremnicima koji će se nalaziti u trgovinama tekstilom i obućom ili njihovoj blizini čiji je prodajni prostor veći od 400 četvornih metara.

AUTOWASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa

HONG KONG, 26. svibnja 2022. - Grupa Lenovo ostvarila je rekordne rezultate u poslovnoj 2022. godini, zahvaljujući snažnom rastu prihoda u svim poslovnim sektorima i dobiti, usprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, objavila je kompanija u četvrtak. 

LONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila.