15.07.2015 08:00
ZAGREB, 14. srpnja 2015. (Hina), Predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić u utorak je ustvrdio da se agonija radnika Tvornice industrijske i brodske opreme 3. maj (TIBO) nastavlja iako Vlada zna da je temeljem svojih odluka obvezna do završetka privatizacije isplaćivati plaće u društvima za koje je donijela te odluke. 
Radnici TIBO-a u štrajku su već četvrti tjedan, a plaće nisu primili više od tri mjeseca. Bulić je na konferenciji za novinare istaknuo da je dopis, u kojem se potvrđuje da u slučaju TIBO-a i još nekih poduzeća postoji obveza države za isplatom plaća, upućen Vladi i Saboru iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, kao odgovor na zastupničko pitanje. Nije točno da Europska unija ne dozvoljava financijsku pomoć tim poduzećima do kraja privatizacije, rekao je Bulić ocjenivši da se uz malo dobre volje TIBO može spasiti. Dodao je kako TIBO-u prijeti gubitak tržišta i proizvoda za brodograđevnu djelatnost, a radnici više ne mogu raditi ni kada bi htjeli, budući da nemaju za prehranjivanje obitelji.

Govoreći o odgovornosti prethodne Uprave TIBO-a, Bulić je rekao da je ta Uprava na čelu s Kristijanom Cvjetovićem dobila novac za preustroj, pa mjerodavni trebaju provjeriti što je s njim učinjeno. "Bivša Uprava, koja je odgovorna za stanje u TIBO-u, uredno je sjela na račun poduzeća i uzela si otpremnine od stotinjak tisuća kuna", kaže Bulić. Na upit hoće li radnici nastaviti štrajk prosvjedima izvan kruga tvornice Bulić je odgovorio kako bi se sve "moglo riješiti bez cirkusa", no bespredmetno je štrajkati u krugu tvornice, pa će radnici morati izaći. Ako se stanje ne riješi ovoga tjedna, idućeg tjedna o tome će razgovarati sa članovima sindikata, pa i o mogućnosti da se ode i do Zagreba. Bulić je napomenuo da je počeo postupak uknjiženja vrijednih nekretnina TIBO-a, što je to dobro jer će omogućiti kreditiranje poduzeća, ali je riječ o dužoj proceduri na koju radnici ne mogu čekati.

Plinsko postrojenjeZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Vlada je na sjednici u četvrtak s ciljem povećanja sigurnosti opskrbe plinom, donijela odluku o izgradnji plinovoda Zlobin - Bosiljevo i povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje, pri čemu ukupna vrijednost ulaganja doseže 180 milijuna eura.

SPLIT, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Storylines residential ships i splitski Brodosplit potpisali su ugovor o gradnji prvog svjetskog ekološki održivog rezidencijalnog broda, vrijednog 1,5 milijardi američkih dolara, priopćeno je iz te kompanije iz Miamija.

ZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Kako bi očuvala proizvodnju mlijeka na svom otkupnom području, tvrtka Dukat podići će, po sedmi put u ovoj godini, otkupnu cijenu mlijeka, pa će od 1. listopada Dukat za svaku predanu litru mlijeka svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Istraživanje trendova o plaćama i dodatnim naknadama na hrvatskom tržištu, koje je provela tvrtka Manpower, pokazalo je da je većina poslodavaca, 60,5 posto ispitanih, unatoč krizi povećala plaće i naknade u prvom polugodištu, no i da dodatno ne motiviraju zaposlenike transformativnim edukacijama i obukama.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Udruga Glas poduzetnika (UGP) u srijedu je upozorila na nestabilnu situaciju na tržištu plina i nova poskupljenja, apeliravši na hitnu intervenciju vlade i resornog ministarstva, a u slučaju nepronalaska adekvatnog rješenja, najavila je i prosvjed na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.