13.07.2015 07:55
RIJEKA, 10. srpnja 2015. (Hina), Novi kompleks riječke farmaceutske tvrtke Jadran galenskog laboratorija (JGl) Pharma Valley, kojima je ta tvrtka osigurala kapacitete za rast i razvoj u sljedećih deset godina, danas je svečano otvoren u nazočnosti predsjednika Vlade Zorana Milanovića. 
JGL je završio prvu fazu projekta Pharma Valley, investiciju ukupne vrijednosti 361 milijun kuna. Projekt je završen u roku od dvije godine, a većim dijelom financiran je kreditnim sredstvima HBOR-a. "Vi ste jedan od onih proizvođača koji nije monopolist, nego se za svoj kruh i novac morate boriti u konkurenciji izvan Hrvatske. I to je najzdravije“, kazao je premijer. Naglasio je da je prije tjedan dana bio u sličnoj tvrtki u Osijeku, a radi se o sličnom modelu - investiciji od sto milijuna eura u proizvodnju, izvoznom projektu, projektu koji je imao potporu HBOR-a, poreznim poticajima. To je ono što država mora učiniti, ne smije stajati na putu, mora biti rješenje, a ne prepreka, istaknuo je Milanović. I ta tvrtka počela je gotovo ni od čega, s velikim ambicijama i igrala po pravilima, rekao je, ističući kako je to jako važno jer želi Hrvatsku u kojoj se igra po pravilima koja su razmjerno stroga, ali sigurna i razumljiva i gdje dilema nema. Premijer je naglasio kako je HBOR hrvatska izvozna banka, kako je njen smisao da pomaže i jeftinije kreditira tvrtke koje će izvoziti. Ističe kako tvrtke kao što je JGL imaju smisla samo ako 80 posto proizvedenog prodaju izvan Hrvatske, jer je naše tržište malo. Naglasio je i kako javni, odnosno državni novac, služi ovakvim projektima. To je ono što država mora raditi i tome služi javni i državni novac, rekao je. Ovo je prilika da se Hrvatska razvija po previdivim pravilima i da pokažemo sve što možemo, poručio je premijer s otvorenja koje je okupilo brojne uzvanike, među kojima su bili i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić i ministar zdravlja Siniša Varga.

Predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani istaknuo je kako ta tvrtka želi biti vodeća u području razvoja i proizvodnje ljekova za osjetila, tj. kapi za nos i kapi za oči, odnosno u korištenju morske vode za zdravlje. Za to nam je bila potrebna vrhunska tehnološka opremljenost i to postižemo ovim projektom, rekao je. Govoreći o razvojnim planovima, uz ostalo je istaknuo kako će do kraja godine biti završen projekt pokretanja proizvodnje u Srbiji, u kupljenom pogonu, a nada se da će njihovi proizvodi doći na tamošnju listu lijekova. Na pitanje o sudjelovanju u privatizaciji Imunološkog zavoda, odnosno hoće li se javiti na novi natječaj, Usmiani je rekao da mu je žao, da je JGL bio pokazao iskreno zanimanje za Imunološki, da imaju iskustvo i znanje i u sterilnoj farmaceutskoj proizvodnji, globalnu mrežu distributera i da su Imunološki mogli vratiti na tržište u kratkom vremenu. Dodao je i kako je na drugom katu novoga objekta JGL-a već bio predviđen dio za Imunološki, ali da se to nije dogodilo. To je tako ispolitizirana priča da smo zaključili da nećemo gubiti ni snage, ni resurse, ni koncentraciju na to, rekao je Usmiani, dodajući kako ne zna u kojem smjesu priča sada ide, da bi volio uspije te da je riječ o ekspertima koji imaju sjajne proizvode, sjajne sojeve. Na izravni upit postoji li ikakva mogućnost da se JGL uključi u privatizaciju Imunološkog, Usmiani je rekao da ne zna, ne zna kakav će biti smjer natječaja te da su u ovom trenutku definitvno odustali.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.