09.07.2015 07:50
DUBROVNIK, 9. srpnja 2015. (Hina), Deseti Croatia Forum, koji počinje u četvrtak poslijepodne u Dubrovniku, ove je godine posvećen razvojnoj suradnji kao instrumentu međunarodnih odnosa i okupit će do sada najveći broj ministara vanjskih poslova, najavila je prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić uoči početka već tradicionalne vanjskopolitičke konferencije.
"Najveći do sada odaziv ministara vanjskih poslova plus glavni tajnik NATO-a (Jens Stoltenberg) s očitim razumijevanjem da razvojna suradnja predstavlja važnu temu za svaku vrstu sigurnosti i stabilnosti u svijetu", rekla je Pusić istaknuvši da će na skupu sudjelovati oko 25 ministara vanjskih poslova. Također je najavila dolazak tri povjerenika Europske unije, od kojih je jedan potpredsjednik Europske komisije.

Pusić je ocijenila da će CF biti važan sastanak i za uvod u konferenciju u Etiopiji koja će zacrtati razvojne ciljeve za predstojeću perspektivu, uključujući i financiranje razvojne suradnje. Ovogodišnji Croatia Forum imat će tri panela, jedan okrugli stol i jedan predpanel. Međunarodna razvojna suradnja važan je instrument za uspostavu suradnje na globalnoj razini, a Croatia Forum je prigoda i za raspravu o ključnim vanjskopolitičkim izazovima koji ugrožavaju razvoj, poput sukoba i terorizma, kao i za ispitivanje načina na koji razvojna suradnja može pridonijeti da se ti izazovi prevladaju.

Partnerstvo malih i velikih donatora, održivi razvoj, izazovi terorizma – samo su neke od tema kojima će se tijekom trodnevnog skupa baviti brojni inozemni i domaći visoki dužnosnici, respektabilni panelisti i moderatori, među kojima i, po prvi put, oni s afričkog kontinenta. Uvodna obraćanja na otvorenju skupa uz ministricu Pusić imat će, među ostalima, premijer Zoran Milanović, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. Na marginama skupa predviđen je niz bilateralnih sastanaka.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.