03.07.2015 08:00
WASHINGTON, 2. srpnja 2015. (Hina), Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde rekla je u srijedu navečer kako drži da bi prvo Grčka morala reformirati gospodarstvo, a tek tada bi joj europski kreditori trebali olakšati isplatu duga. 
"S obzirom na sadašnje stanje, mislim da bi bilo bolje prvo vidjeti svjesno okretanje prema reformama, a da zatim uslijedi ono drugo", rekla je Lagarde u intervjuu za Reuters na pitanje što treba biti prvo, atensko preuzimanje obveze reforma ili pomoć od vlada eurozone. Pošto se Grčka u srijedu našla u situaciji da ne može otplaćivati dug prema IMF-u pa su joj agencije Fitch i S&P smanjile kreditni rejting, to je učinio i Moody's. Rejting je smanjen sa Caa2 na Caa3, a agencija Moody's objavila je da je rejting smanjen u odnosu na travanjsku procjenu jer je pala i vjerojatnost da Grčka dobije potporu svojih kreditora. "Bez potpore službenih kreditora te gospodarskih i fiskalnih reforma nužnih da za tu potporu i za dovođenje vlastitih financija na održivu razinu, Grčka će u nekom trenutku prestati otplaćivati i privatne obveze", kaže se u priopćenju.

Grčku u nedjelju očekuje referendum o mjerama štednje koji su uvjet za nastavak međunarodne pomoći. Premijer Aleksis Cipras pozvao je građane da glasaju protiv prijedloga međunarodne zajednice, a Moody's je najavio i mogućnost daljeg pada rejtinga koji će se najvjerojatnije dogoditi u slučaju negativnog ishoda referenduma.

AUTOWASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa

HONG KONG, 26. svibnja 2022. - Grupa Lenovo ostvarila je rekordne rezultate u poslovnoj 2022. godini, zahvaljujući snažnom rastu prihoda u svim poslovnim sektorima i dobiti, usprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, objavila je kompanija u četvrtak. 

LONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila.