03.07.2015 07:55
PULA, 2. srpnja 2015. Hina, Iako nije ispunjen jedan od ključnih zahtjeva zbog kojih su radnici Uljanik TESU-a prije mjesec i pol dana krenuli u štrajk, tražeći uspostavu mjesečne isplate plaća, štrajk je završio, a Štrajkački odbor raspušten. 
Povjerenik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije u pulskom Uljaniku Rajko Kutlača izvijestio je u četvrtak na konferenciji za novinare kako se u srijedu, na izjašnjavanju radnika o provođenju štrajka, njih 50 posto plus jedan glas izjasnilo za štrajk, a 50 posto manje jedan glas bilo je protiv. "Prema mišljenju središnjica našeg sindikata i sindikata metalaca, štrajk bez potpore tri četvrtine ili barem dvije trećine radnika osuđen je na neuspjeh i takav štrajk sindikat ne može provoditi", kazao je Kutlača. Istaknuo je kako je štrajk time prestao a Štrajkački odbor raspušten. Napomenuo je da će sindikati nastaviti djelovati na pronalasku rješenja izlaska TESU-a iz krize drugim metodama, uvijek u interesu prvenstveno sindikalnih članova.

Kutlača je podsjetio kako je radnicima TESU-a, njih 101, 20. svibnja isplaćena plaća za siječanj, usporedivši ovu tvrtku "s utopljenikom koji je doplivao do obale i treba mu samo netko pružiti ruku da izađe van, no tu ruku ne može dobiti od ljudi". "Moram priznati da sam razočaran takvim epilogom, ali sam istodobno svjestan i kako su radnici nakon pet godina razočarani te su prestali vjerovati u institucije, u državu i u konačno rješenje", rekao je Kutlača. Dodao je sa će Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije inzistirati na održavanju sjednice Nadzornog Odbora tvrtke te na vrlo konkretnim aktivnostima koje uprava mora poduzeti na izvkačenju iz ove situacije. Osudio je nedolazak predsjednika Uprave TESU-a pred radnike, ali i izrazio uvjerenje kako postoje modeli kako poslovno i političko okruženje mogu pomoći tvrtki. "Svi sve znaju, samo se pitam zašto to ne čine i ne pomognu tim radnicima", kazao je Kutlača i zaključio kako se TESU u konačnici mora privatizirati.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.