02.07.2015 07:50
SLAVONSKI BROD, 1. srpnja 2015. (Hina), Članovi Živog zida u srijedu su prosvjedovali ispred zgrade Trgovačkog suda Osijek - Stalne služba u Slavonskom Brodu, gdje je održano izvještajno ročište u stečajnom postupku nad slavonskobrodskom građevinskom tvrtkom "Euro-inženjering", dajući podršku vlasnicima te tvrtke, koji kažu da su žrtve banke i pravosuđa. 
"Stečaj nad Euro-inženjeringom je pokrenut bez vjerodostojnih i pravih podataka. Banka (Zagrebačka banka) uvodi stečaj da bi otklonila tužbu koju ima protiv sebe. Tužbu smo pokrenuli mi bivši vlasnici tvrtke", rekao je Zvonko Pezer, bivši suvlasnik, a sada vjerovnik Euro-inženjeringa. Pezer i njegovi partneri tužili su Zagrebačku banku da je jednostrano prekinula ugovor o kreditiranju na osnovu kojeg je njihova tvrtka pokrenula gradnju stambene zgrade u Zagrebu na Črnomercu, zbog čega je tvrtka zapala u financijske probleme. Pezer kaže da su za zgradu imali osiguranog kupca iz Austrije, koji je na kraju zbog svega odustao. Drugi suvlasnik "Euro-inženjeringa" Ivan Dujmić tvrdi kako je cijeli slučaj osmišljen s ciljem da se vlasnici tvrtke izigraju, a uz pomoć osoba iz banke. "Kada je stečaj otvoren nekretnine su procijenjene na 25 milijuna kuna. O čemu se radi? Kupite za malo, a razliku podijelite", kaže Dujmić.

Zgrada na zagrebačkom Černomercu prodana je, naime, za 5 milijuna i 700 tisuća kuna. To je nakon održanog ročišta novinarima potvrdio stečajni upravitelj Krešimir Tomac, rekavši da je prodana za nešto više od 5 milijuna kuna. Dodao je da se prodaja imovine tvrtke Euro-inženjering i raspodjelom sredstava vjerovnicima cijeli postupak stečaja sad privodi kraju, te da je stečajni postupak proveden sukladno zakonu. Stečajni upravitelj tvrdi da je zgrada mogla postići i višu cijenu da se u nju nisu uselili ilegalni stanari. No, Ivan Sinčić novinarima je izjavio da će Živi zid spriječiti da novi vlasnici zgrade uđu u posjed, dodavši kako se u zgradu na zagrebačkom Černomercu krajem 2014. uselilo 18 obitelji. "Novi vlasnici u posjed neće ući nikada. To im poručuje Živi zid. Unutra smo naselili 18 obitelji i one će tamo i ostati. Pozivamo poduzetnike koje su prevarile banke, da nam se jave, jer zajedno se možemo suprostaviti. Ovo je anarhija, pokušava se oteti imovinu građana", kaže Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida. Dodao je kako obitelji koje su uselili 2014. godine u zgradu imaju ukupno 24 djeteta.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa