02.07.2015 08:05
BERLIN , 30. lipnja 2015. (Hina/Reuters), Germanwings nudi 25.000 eura odštete za duševne boli rodbini žrtava nesreće zrakoplova koji je njihov pilot namjerno srušio 24. ožujka, objavila je u utorak ta tvrtka. 
Istraga je pokazala da se kopilot Andreas Lubitz zaključao sam u kokpitu na letu iz Barcelone do Duesseldorfa i namjerno srušio zrakoplov u francuskim Alpama, odvevši u smrt 150 putnika i članova posade. Odšteta od 25.000 eura dodatak je na 50.000 eura već isplaćenih kao hitna financijska pomoć rodbini žrtava. Njemački zakon obično ne predviđa posebnu odštetu za duševnu bol, kao u SAD-u. Odštetu će dobiti roditelji, supružnici, partneri i djeca žrtava, a za isplatu nisu potrebni nikakvi dokazi, objavila je tvrtka. Bliska rodbina žrtava koja živi u Njemačkoj može također zatražiti dodatnih 10.000 eura naknade za zdravstvene probleme bez ikakvih službenih dokaza.

Obitelji žrtava imaju pravo zatražiti i naknadu za svoje financijske troškove, kao što su troškovi pogreba ili izgubljene mirovine. Odvjetnik koji zastupa neke njemačke žrtve, Elmar Giemulla, opisao je ponudu kao "potpuno neprimjerenu", ističući da je štrajk pilota prošle godine stajao Lufthansu oko 200 milijuna eura, dok bi ponuđenih 25.000 eura odštete tvrtku stajalo oko 7,5 milijuna eura. Lufthansa je na to odgovorila da je proučila slične slučajeve i da je njezina ponuda veća.

AUTOWASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa

HONG KONG, 26. svibnja 2022. - Grupa Lenovo ostvarila je rekordne rezultate u poslovnoj 2022. godini, zahvaljujući snažnom rastu prihoda u svim poslovnim sektorima i dobiti, usprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, objavila je kompanija u četvrtak. 

LONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila.