02.07.2015 07:55
LJUBLJANA, 1. srpnja 2015. Hina, Slovenija je u srijedu objavila novi poziv potencijalnim investitorima da iskažu interes u postupku prodaje nacionalnog zračnog prijevoznika Adria Airways. 
Prodaje se ukupno 91,58 posto dionica tvrtke, od čega je 69,87 posto u neposrednom vlasništvu države, a ostalo njenih fondova. U pozivu da se prijave i pošalju svoje ponude koji je u ime Slovenskog državnog holdinga (SDH) u listu "Finance" objavila konzultantska tvrtka KPMG navodi se da se radi o dobroj prilici za investitore da kupe tvrtku koja ima globalni domet i prepoznatljiv brend, aviokompaniju koja je lani na 30 redovnih linija u Europi i čarterskim prijevozima imala 1,1 milijun putnika, s jakom tržišnom pozicijom u jugoistočnoj i srednjoj Europi.

Tvrtka koja zadnjih godina posluje s teškoćama, među ostalim i zbog zaduženosti prema bankama, lani je imala 900.000 eura dobiti. Na listu državnih tvrtki koje treba prodati stavljena je 2013. godine, ali su pokušaji da nađe strateškog kupca završili neuspješno. Za prethodni pokušaj prodaje međunarodnim tenderom u kolovozu 2012. godine, kada se prodavalo 74,87 posto dionica Adrije Airways, nije bilo očekivanog zanimanja, pa je postupak bio prekinut.

Poticanje ulaganjaZAGREB, 6. prosinca 2022. (Hina) - Prihodi IT industrije u Hrvatskoj u 2021. premašili su 32 milijarde kuna, što je 15 posto više nego u 2020. te 57 posto više nego prije pet godina, ali plaće zaostaju za Europom, zbog čega toj industriji sve više nedostaje radnika, pa bi bilo dobro da IT dobije veću podršku države, poručeno je u utorak s konferencije Hrvatske gospodarske komore (HGK) o IT-ju.

ŽENEVA, 6. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Zrakoplovni sektor ponovo će u 2023. godini poslovati u plusu, nakon dvije godine gubitaka, zahvaljujući stabilizaciji prometa nakon ublažavanja covid restrikcija, prognozirala je u utorak Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA). 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom su porasle za 17,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime su povećane 21. mjesec zaredom na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) u ponedjeljak je pozdravila skorašnje potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, najavljeno za 7. prosinca u Washingtonu, koje će značiti manje financijsko i administrativno opterećenje za poduzeća koja izravno posluju.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth u ponedjeljak je stekao većinski udio u društvu Yellow Submarine, koje upravlja vodećim brendom premium burgera u središnjoj Europi Submarine, priopćeno je iz tog fonda.