30.06.2015 15:16
ZAGREB, 30. lipnja 2015.(Hina), Vijeće za praćenje provedbe Strategije borbe protiv korupcije u utorak je većinom glasova odlučilo Saboru predložiti da Državni ured za reviziju obveže na provođenje revizije privatizacije Croatia osiguranja. 
Privatizaciju te tvrtke državni su revizori analizirali u sklopu revizije izvršenja prošlogodišnjeg državnog proračuna, kao najznačajniji prihod u prošloj godini. Zaključili su da odluku o privatizaciji Vlada nije smjela donijeti bez odobrenja Sabora, upozorili da je 2013. bitno smanjena vrijednost nekretnina CO-a, te ocijenili da je s 27 milijuna kuna plaćena previsoka cijena za konzultantske usluge, koje su, drže revizori, mogli napraviti državni službenici. "U izvješću državne revizije puno je nedorečenih stvari i suspektnih činjenica", rekao je predsjednik Vijeća Frano Matušić (HDZ) i predložio da se državnu reviziju obveže da provede reviziju čitavog postupka.

Protiv takvog zaključka bili su članovi Vijeća iz redova SDP-a. Marija Lugarić (SDP) ocijenila je da je samim stavljanjem na dnevni red sjednice izvješća o reviziji izvršenja proračuna Vijeće izišlo iz svog djelokruga. "Ako već to činimo, možemo postaviti i pitanje nekih drugih privatizacija, zbog kojih su već neki ljudi u zatvoru", rekla je Lugarić. Njezin stranački Kolega Peđa Grbin optužio je Matušića i HDZ za politizaciju, upitavši što se dogodilo s najavom da će najveća oporbena stranka zatražiti osnivanje istražnog povjerenstva za CO. "Zašto potpisi za istražno povjerenstvo nisu predani i zašto sada idete s ovakvim prijedlozima", upitao je Grbin, na što mu je Matušič odgovorio kako "jedan postupak ne ometa drugi". Vijeće je razmotrilo izvješće o provedbi antikorupcijskih mjera Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, a ravnatelj DUUDI-a Mladen Pejnović podsjetio je da su lani doneseni zakon i strategija upravljanja državnom imovinom, nakon čega je, kaže, povećana transparentnost rada tog tijela. Naglasio je da je DUUDI ove godine ostvario značajan pomak te naveo kako su trgovačka društva u vlasništvu države ostvarila veću dobit nego ikada. Pejnović ističe da je u registar državne imovine do sada upisano više od milijun vlasničkih jedinica, ali i upozorio kako su najveći problem neriješeni imovinsko-pravni odnosi. "Čitav segment opterećen je s mnogo neraščišćenog, a problemi se redovito adresiraju na nas, iako pred sudovima imamo status kao i svaki drugi vlasnik", rekao je.

Kao trajan problem Pejnović je naveo prijenos bivše vojne imovine. Kazao je kako je DUUDI samo ove godine preuzeo 254 vojarne, ali kako su na prodaju uspjeli staviti samo četiri, dok su ostale opterećene neriješenim imovinsko-pravnim odnosima. Pejnović upozorava i kako se od DUUDI-a često traže pozajmice za državne tvrtke, a kao primjer je naveo tvornicu 3. maj TIBO. "Mi ljudski možemo skupa s njima plakati, ali oni moraju svoje plaće dobiti iz naplate vlastitih potraživanja", kazao je. Na njegove se riječi nadovezao Peđa Grbin, koji je podsjetio da se od ulaska u EU sve takve pozajmice tretiraju kao nedopuštena državna potpora. "To ne možemo raditi bez prethodnog odobrenja Europske komisije, jer bi dovelo do pokretanja postupka Hrvatske, država bi plaćala kaznu, a TIBO bi morao vratiti pozajmicu. DUUDI nije veliki zločesti ured koji ne želi davati pozajmice, nego to naprosto ne smije napraviti", poručio je Grbin.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.