30.06.2015 15:13
ZAGREB/BRUXELLES, 29. lipnja 2015.(Hina), Kineski premijer Li Keqiang otvorio je u ponedjeljak novo poglavlje u kineskim odnosima s Europskom unijom, na summitu u Bruxellesu na kojem su u prvom planu bili novi ekonomski planovi, ali i dugogodišnje nesuglasice između dviju strana, prenosi dpa.
"Sedamnaesti summit Kine i EU-a može biti novi početak", rekao je Li na zajedničkoj konferenciji za novinare s najvišim europskim dužnosnicima."Trebali bismo imati smjelosti da nadiđemo, nadmašimo i stvorimo novu situaciju u odnosima Kine i EU-a", rekao je. "Dvije strane postigle su velik konsenzus kako bi zajedno povećale uzajamno političko povjerenje i produbile suradnju."Keqiang je istaknuo da je Kina spremna sudjelovati u novom europskom investicijskom planu koji je osmišljen kao odgovor na ekonomsku krizu, a europski dužnosnici izrazili su interes za kinesku strategiju poboljšanja infrastrukturnih veza s Europom.

Li nije rekao koliko točno novca Kina planira uložiti u Junckerov fond za poticanje investicija u Europi. Predložio je također mogućnost osnivanja zajedničkog europsko-kineskog investicijskog fonda.Summit je održan u trenutku kad dvije strane obilježavaju četiri desetljeća diplomatskih odnosa."Odnosi EU-a i Kine stari su 40 godina i imaju mnogo potencijala pred sobom", napisao je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz na Twitteru nakon sastanka s Lijem.No odnosi između Pekinga i Bruxellesa često su bili napeti, posebice na području trgovine i ljudskih prava.Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izrazio je zabrinutost zbog "slobode istražavanja i udruživanja u Kini", posebice kad je riječ o tibetskoj i ujgurskoj manjini.Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ranije je na poslovnoj konferenciji upozorio da se "poslovna klima u Kini pogoršava", iako dvije strane upravo pregovaraju o investicijskom sporazumu.Li se osvrnuo i na grčku krizu.

"Došao sam u Europu u kritičnom trenutku. Naravno da mi ovaj trenutak nije drag, mislim zbog grčke dužničke krize", rekao je.Istaknuo je da Kina želi snažnu eurozonu. "To je u kineskom interesu. Željeli bismo da Grčka ostane u eurozoni i pozivamo međunarodne kreditore da postignu dogovor s grčkom stranom", rekao je. Nije želio reći hoće li Kina priskočiti Grčkoj u pomoć kreditima, ali je kazao: "Kina je spremna imati konstruktivnu ulogu", prenosi Reuters.Juncker se više puta javno ispričao Liju zbog promjene termina održavanja sastanaka zbog situacije u Grčkoj.Na dnevnom redu summita bile su migracije, klimatske promjene te diplomatske krize u Ukrajini, Siriji i u Južnokineskom moru.Li je istaknuo da se Kina zauzima za pravedan, globalni sustav za borbu protiv klimatskih promjena te je najavio da će u utorak objaviti koliko Kina planira smanjiti emisije C02.Li će u utorak posjetiti Francusku.

Plinsko postrojenjeZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Vlada je na sjednici u četvrtak s ciljem povećanja sigurnosti opskrbe plinom, donijela odluku o izgradnji plinovoda Zlobin - Bosiljevo i povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje, pri čemu ukupna vrijednost ulaganja doseže 180 milijuna eura.

SPLIT, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Storylines residential ships i splitski Brodosplit potpisali su ugovor o gradnji prvog svjetskog ekološki održivog rezidencijalnog broda, vrijednog 1,5 milijardi američkih dolara, priopćeno je iz te kompanije iz Miamija.

ZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Kako bi očuvala proizvodnju mlijeka na svom otkupnom području, tvrtka Dukat podići će, po sedmi put u ovoj godini, otkupnu cijenu mlijeka, pa će od 1. listopada Dukat za svaku predanu litru mlijeka svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Istraživanje trendova o plaćama i dodatnim naknadama na hrvatskom tržištu, koje je provela tvrtka Manpower, pokazalo je da je većina poslodavaca, 60,5 posto ispitanih, unatoč krizi povećala plaće i naknade u prvom polugodištu, no i da dodatno ne motiviraju zaposlenike transformativnim edukacijama i obukama.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Udruga Glas poduzetnika (UGP) u srijedu je upozorila na nestabilnu situaciju na tržištu plina i nova poskupljenja, apeliravši na hitnu intervenciju vlade i resornog ministarstva, a u slučaju nepronalaska adekvatnog rješenja, najavila je i prosvjed na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.